Újabb öt dél-balatoni településen valósultak meg szennyvízkezelési fejlesztések

Szerző: dbhir.hu 2016. 12. 19. 17:24
Kategória: Hírek

Befejeződött a Dél-Balatoni Szennyvízelvezetés és Tisztítás Megvalósítását Célzó Önkormányzati Társulás uniós támogatásból megvalósuló, 3,187 milliárd forint összköltségű beruházása. „A somogytúri szennyvízelvezetési agglomeráció szennyvízgyűjtése és szennyvíztisztítása” elnevezésű projektek keretében öt somogyi településen valósultak meg fejlesztések. 

Az önkormányzati társulás hirbalton.hu-hoz eljuttatott közleménye szerint a beruházás több szakaszban készült el az Új Széchenyi Terv a Környezeti Energia Operatív Program és a Környezet és Energiahatékonysági Operatív Program keretében a kohéziós alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból 3.014.635.665  forint vissza nem térítendő támogatással.

A Somogytúr, Somogybabod, Gamás településeken létesített csatornahálózat átemelőihez tartozó szagtalanító berendezések műszaki átadás-átvételi eljárása már megtörtént. A létesítményt a DRV Zrt. veszi át és üzemelteti a jövőben. Az agglomeráció északi ágán (Visz és Látrány településeken) a szagtalanító berendezések próbaüzeme illetve átadás-átvétele már 2016 júliusában lezárult. Az átemelőkben keletkezhető bűz hatásának csökkentésére az átemelőkbe, és a nyomócsövek becsatlakozó aknájára szagtalanító (biofilter) berendezéseket építettek be. A projekt keretében 23 darab hálózati és 33 darab házi szennyvízátemelő épült meg.

A fejlesztés első szakaszában vízjogi létesítési és egyéb szükséges engedélyek beszerzését, a szennyvíztisztító telep kiviteli terveit, illetve előkészítő munkálatait (lőszermentesítés, régészeti feltárás) végezték el, továbbá a telep szerkezetépítési és technológiai munkálatait, utak, járdák, burkolatok építését, kerítés és védősáv telepítését valósították meg. A projekt második szakaszában a csatornahálózatra vonatkozó vízjogi létesítési és egyéb szükséges engedélyek beszerzését illetve kiviteli terveit készítették el, valamint a csatornaépítés előkészítő munkálatait, és a szennyvízátemelők próbaüzemét végezték el. A szennyvízcsatorna hálózat nyomvonalán burkolat-helyreállítás is történt.

A projekt célja elsősorban a térségben lévő települések szennyvizeinek ártalommentes elhelyezése, és ezáltal a talajvíz szennyezésének, a sérülékeny ivóvízbázisok veszélyeztetésének megszüntetése, valamint a Balaton vízminőségének védelme volt. A beruházással olyan komplex szennyvízelvezető és tisztító rendszert épült ki, amely hosszú távú megoldást jelent a térség számára.

Forrás:www.hirbalaton.hu