Százmilliók jutnak balatoni marketingre

Szerző: dbhir.hu 2017. 02. 11. 10:18
Kategória: Hírek

Várhatóan áprilisban jelennek meg azok a pályázatok, amelyeken összesen 600-800 millió forintnyi támogatást lehet elnyerni balatoni márkázásra, illetve marketingtevékenységre – mondta Gajda Tibor, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese pénteken Balatonfüreden.

A vezérigazgató-helyettes a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) ülésén beszélt az új, tavaly december végén megjelent balatoni kormányhatározattal kapcsolatos lépésekről. Mint kifejtette, a kormány az MTÜ-t kérte és jogosította fel a határozatában foglaltak végrehajtására, illetve a feladtok végrehajtását segítő Balatoni Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.-t létrehozására. A cég megalapítása megtörtént, de annyira friss, hogy még nem kötött megállapodás az MTÜ-vel, és folyamatban van a forrásátadás is – tette hozzá.

Szólt arról is, hogy a korábban visszavont balatoni kormányhatározathoz képest fontos változás, hogy több olyan fejlesztési elképzelés, amelynek uniós programokba való illesztése nem volt lehetséges, vagy vitatottnak, kockázatosnak bizonyult, hazai támogatásúvá vált. Példaként említette a hazai vízkészlet fenntartható fejlesztését, amelyre 42 milliárd forintos keretet szánnak, és az elektromos buszok beszerzését. Az újdonságok között említette, hogy bekerült a balatoni programba a kempingfejlesztés és a strandfejlesztés.

 

Újak jönnek a visszavont TDM-pályázatok helyett

A TDM-pályázatok visszavonásával kapcsolatban Gajda Tibor elmondta, az elfogadott turizmusfejlesztési törvény értelmében szövegezik jelenleg az iránytó hatósággal az új turisztikai kiírást, amely a tervek szerint áprilisban jelenik meg. “Azt gondoljuk, hogy a Balaton összességében nyertesévé válhat ennek a történetnek, hiszen a korábbi 2 milliárd helyett 4 milliárd forintos lesz a keretösszeg” – fogalmazott a vezérigazgató-helyettes. Hozzátette, a becslések szerint 600-800 millió forint jut a balatoni márkázásra, – marketingtevékenységre. A pályázatokban köztelező lesz konzorciumi tagként bevonni az MTÜ-t, illetve az új balatoni fejlesztő cégét. Mint kifejtette, a célok között szerepel a korábbi párhuzamosságok megszüntetése is, hogy minden település, illetve TDM-szervezet külön szerzett be szoftvereket, épített ki kártyarendszert, vagy járt alapképzésekre.

 

Idlén a kisebb szálláshelyek fejlesztéseit támogatják

Beszélt arról is, hogy “nagy valószínűséggel” idén a kisebb szálláshelyek komfortjavító, családbarát, szolgáltatás-bővítő fejlesztéseit fogják támogatni. Mind a szálláshelyfejlesztésekről, mind a strandfejlesztésekről előzetesen komoly diskurzust kívánnak folytatni a településekkel, beruházókkal, egyeztetve a fejlesztési elképzeléseket. “Ezt követően könnyített pályázati eljárásban lehet majd támogatáshoz jutni, hiszen a bíráló nem a pályázat beadáskor találkozik majd először a tervekkel. Így valóban olyan projektjavaslatok születhetnek, amelyek szakmai szempontból jó eséllyel nyerhetnek el forrásokat” – mondta Gajda Tibor.

Az MTÜ céljai közt szerepel a balatoni termékek összekapcsolásának ösztönzése is. A strandfejlesztési pályázatoknál például el kívánják érni, hogy a fenntartók tegyék lehetővé a szálláshelyek számára a strandbelépők értékesítését is. A szálláshely értékesítők pedig legalább egy csomagjukban hajójegyet is szerepeltessenek. “Szeretnénk elérni, hogy kezdjék el egymás érdekeit is figyelembe venni a régió gazdasági szereplői” – fogalmazott a vezérigazgató-helyettes.

Mozsár István, a frissen alapított Balatoni Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.-t versenyszférából érkezett vezérigazgatója arról beszélt, hogy a teljes négyéves fejlesztési időszak átlátható, és tervezhető lesz mind az engedélyek, mind a források tekintetében.

 

Felülvizsgálják a Balaton-törvényt, lesz újra balatoni főépítész

A BFT ülésen szó esett a Balaton-törvény napirenden lévő felülvizsgálatáról is. Kolossa József, a feladatot koordináló Miniszterelnökség illetékes főosztályának vezetője elmondta, idén év végéig kell végezni a feladattal. A felülvizsgálat legfőbb oka, hogy az eddigi többszintű szabályozás elhúzódó, rugalmatlan eljárásokat eredményezett.

A szakember beszélt arról is, hogy szeretnék visszaállítani a balatoni főépítész intézményét, amely feladatot vagy egy személy vagy egy tanács fogja ellátni, összefogva, koordinálva a balatoni fejlesztések hivatali teendőit. Újdonság lesz, hogy koordináta alapú digitális térképekre épül majd a megújuló törvény, megoldva korábbi feloldhatatlan problémákat, amit egy-egy térképvonal vastagságának területi értelmezése jelentett.

A törvény felülvizsgálata során prioritást kap annak a célnak a teljesülése, hogy a Balaton-part minél inkább megközelíthető legyen bárki számára – mondta Kolossa József.

Forrás: hirbalaton.hu