Megelőzhetőek a zárlat okozta tüzek!

Szerző: dbhir.hu 2016. 11. 23. 10:04
Kategória: Hírek

Tegnap két meghibásodott bojlerhez és egy kigyulladt villanyóra-szekrényhez kérték a somogyi tűzoltó egységek segítségét. Ha odafigyelünk környezetünk, otthonunk villamos biztonságára, elkerülhetjük a sokszor nagy anyagi kárral és esetenként emberi tragédiával végződő tűzeseteket.

Jutában egy családi ház fürdőszobájában a kád felett lévő 120 literes villanybojler vélhetően elektromos hiba miatt kigyulladt. A ház lakója a felszabaduló füsttől enyhe füstmérgezést szenvedett, őt a mentők kórházba szállítottak. A kaposvári tűzoltók miután meggyőződtek róla, hogy az áramtalanítást valóban elvégezték a lakók, eloltották a bojler még izzó műanyag részeit. 

Egy balatonlellei ingatlan villanyóra szekrényében lángra kaptak a vezetékek, s a tűz átterjedt a fa villanyóra szekrényre továbbá a szigetelt falszerkezetre. A balatonboglári önkormányzati tűzoltók egy porraloltóval elfojtották a tüzet. Az eset során senki sem sérült meg.

Füst töltötte meg egy marcali társasház földszinti lakását kedd éjszaka. A város hivatásos tűzoltói átvizsgálták a lakást, kiderült, a fürdőszobában található bojler bekötése olvadt meg és füstölt. Az egység lekapcsolta a vízmelegítő áramellátását, átszellőztette a lakást és a lépcsőházat, ezt követően a lakók visszatérhettek otthonukba. 

Valamennyi eset rávilágít arra, hogy mennyire fontos az elektromos hálózatok és berendezések felülvizsgálata és a szabályoknak megfelelő használata. A villamosenergia-rendszerben keletkezett hiba jellemzően hosszú időn, akár hónapokon keresztül is úgynevezett öngerjesztő folyamatot követően éri el azt a hőmérsékletet, amely képes meggyújtani a környezetében lévő éghető anyagokat. Az időtartamból adódóan a potenciális hibahelyeket ki lehet szűrni és a rendellenességet helyre lehet állítani.

Szintén fontos körülmény, hogy a szerelési és beüzemelési feladatokkal csak elektromos szakembert bízzunk meg, aki hivatalosan is ilyen tevékenységgel foglalkozik.

Forrás:http://somogy.katasztrofavedelem.hu