Lopják a méhcsaládokat

Szerző: dbhir.hu 2017. 05. 11. 16:42
Kategória: Hírek

Nem elég, hogy a hideg tél és az atka-betegség rég nem látott mértékben tizedelte meg a méhállományokat, elharapództak a méhcsalád-lopások is, miközben alig van esély a tettesek felderítésére

Molnár Jenő, a térség egyik méhegészségügyi felelőse megerősítette, hogy a korábbi évek 10-20 százalékos áttelelési vesztesége helyett idén 50-60 százalékos pusztulást okozott az állományokban az igen hideg tél, és az atka. Mint kiejtette, az elmúlt években támogatással zajlottak a méhészképzések, szabályos méhésztoborzás folyt. A kezdő méhészek közül sokan nem védekeztek megfelelően az atkák ellen, és visszafertőzték az egészséges állományokat is. Az újoncok miatt drágábbá vált a védekezés. 

Nőtt a kereslet a méhcsaládok iránt a tolvajok köreiben is

A szokásosnál jóval nagyobb méhpusztulás miatt nőtt a kereslet a méhek iránt. A hirbalaton.hu-nak beszámoló méhészek úgy érzik, annyira általánossá vált, már nem is hírértékű, hogy egyre többször lopják meg őket, sokszázezer forintnyi kárt okozva. A felderítésre azért is kevés az esély, mert a képzéseknek köszönhetően ma már sokan értenek valamennyire a méhekhez, és mert jelenleg is több száz élő hirdetésben keresnek és kínálnak méhcsaládokat. Akadnak bértolvajok is a piacon. Ha egy ellopott méhcsaládot új kaptárba raknak, és egy másik megyében adják el, szinte lehetetlen a lebuktatás. Manapság egy-egy kaptár 15 ezer forintot, egy-egy méhcsalád 35-40 ezer forintot ér.

Annyi előrelépés történt a méhészek életében, hogy aki egyesületi tag, az kaphat támogatást eszközbeszerzésre, köztük vagyonvédelmi eszközökre is. Aki teheti, ma már bekamerázza, riasztókkal látja el telephelyeit, és társul a környék méhészeivel, megszervezve az őrzést.

11 ellopott méhcsalád = 400 ezer forintos kár

A napokban Fonyód közelében rövidítettek meg egy méhészt 11 méhcsaláddal, amivel 400 ezer forintos kár érte. A hirbalaton.hu-nak – neve elhallgatását kérve – elmondta, nem fizetett biztosítást, mert az elvitte volna a hasznát, így nem remélhet kártérítést. Negyven éve méhészkedik, már többször abba akarta hagyni, mert igen sok fizikai munkát igényel, és manapság sok a kockázat, szerény a haszon. De nem megy a leállás. Nem tudja feladni az élete munkáját, amihez szenvedély vagy inkább megszállottság köti. Szerinte az utóbbi időben sokan vágtak bele a méhészkedésbe nyereségvágyból, akiknek nagy része pár éven belül feladja, de jönnek majd az újabb szerencselovagok. 

A repcén nem sikerült jól a legeltetés, de jön az akác

Ami a méhek április eleji kirepülése óta történt, arról Molnár Jenő elmondta, eddig a virágzó repcén gyűjtöttek virágport és nektárt. Hiába volt jó idén az repcevirágzás, a rossz időjárás miatt nemigen sikerült jól a legeltetés. A hűvös tavasz késésében van az akácvirágzás, ami viszont adott időt a gyengébb méhcsaládoknak a megerősödésre. Somogyban várhatóan most hétvégén kezdődik az első gyűjtés akácról.

A szakember beszélt arról is, miért érdemes közvetlenül megbízható termelőtől vásárolni mézet: a méhészek mézei 20 százaléknál több pollent kell, hogy tartalmazzanak a szabályok szerint, amit többnyire túl is teljesítenek. Ugyanakkor a nagy áruházláncok méznek minősített termékei a vizsgálati eredmények szerint volt, hogy mindössze 5 százaléknyi pollent tartalmaztak.

Forrás: hirbalaton.hu