Hadviselés Zamárdiban

Szerző: dbhir.hu 2017. 01. 30. 19:21
Kategória: Hírek

Másfél évtizedes hagyománya van annak Zamárdiban, hogy különleges módon emlékezzenek meg a doni csatáról. A téli hidegben második világháborús hagyományőrzők és a környékbeli iskolák csapatai vágtak neki a hétvégén, hogy „hadi” feladatokat teljesítsenek.

Érdeklődése és történelem tanári végzettsége ihlette Tarr Pétert, a Zamárdi Fekete István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola vezetőjét, hogy a doni áttörés emlékére hadászati akadályversenyt szervezzen iskolásoknak.

– 2003-ban hívtam meg először a szomszédos települések felső tagozatosait egy januári megmérettetésre, amellyel egyben az ilyenkor esedékes doni csatára is emlékezhetünk – számolt be a hirbalaton.hu – nak.

A hívó szóra a zamárdiak mellett földváriak, endrédiek és siófokiak is szoktak jelentkezni. Idén két siófoki és egy zamárdi iskolából érkeztek a versenyzők. A siófoki Beszédes József Általános Iskola diákjai egyébként évek óta „hadban állnak” a zamárdiakkal. Két alkalommal nyári ütközetet is tartottak, amin volt, hogy Zamárdi lengyel testvér-településének diákjai is részt vettek.

Hétvégén a zamárdi iskolától indultak a versenyzők Szántódpuszta felé. Közben állomások várták őket, amelyeken hol fakorongokból imitált aknákat kellett megtalálniuk egy szántóföldön, hol gránátvetésben próbálhatták ki magukat, és remekelhettek fegyverszétszedésben is. A II. világháború magyar vonatkozású eseményeivel kapcsolatos elméleti tudásukról is számot kellett adniuk, majd korszakot váltva airsoft fegyverrel történő célba lövés következett, valamint military öltözetben paintball fegyverrel és lőszerrel vadászhattak az erdőben az ellenségre.

Az állomásokon katonás rend és fegyelem uralkodott, amelyről a feladatokat adó, és korhű, azaz II. világháborús egyenruhákba öltözött, fegyverekkel felvértezett hagyományőrzők gondoskodtak.

Az állomások között a visszajáró régi diákokból verbuválódott, „csapatok életére törő partizánok” bujkáltak, akik a játékosok nyakában lógó dögcédulák letépésével érhették el a céljukat, és ugyanígy elveszthették saját dögcédulájukat is.

Az idei, 70 diákot és 25 kísérőt megmozgató csatát a siófoki Beszédes József Általános Iskola diákjai nyerték, övék lett egy évre a hatástalanított aknavetőgránátból kialakított vándorkupa.  A csapatok legtöbb pontot szerző két-két tagját pedig vitézzé avatták – Tarr Péter ötletgazda beszámolója szerint.

Forrás és további képek:www.hirbalaton.hu