A dolgok internete IoT (Internet of Things)

Szerző: Magyar László 2017. 01. 11. 15:33
Kategória: Hírek

Korábban csak a tudományos fantasztikus filmek jellemzői voltak a hálózatba kötött “intelligens” eszközök, mára azonban nem csak hogy valósággá vált, de ez a trend egyre jelentősebb tendenciát mutat. 

A felhasználási lehetőségek száma gyakorlatilag határtalan. 

Hamarosan több dolog fog kommunikálni a net segítségével, mint amennyi okostelefon, okostévé, tablet, hordozható számítógép, illetve asztali gép létezik a földön összesen. 

Az 5G megvalósítása a kereskedelmi mobilhálózatokban 2020-ra várható, de az 5G már most elérte az 5 Gbit/s sebességet. 

Ez a sebesség 60-szor gyorsabb, mint a leggyorsabb kereskedelmi forgalomban működő amerikai LTE hálózat maximális letöltési sebessége, 250-szer gyorsabb ugyanennek a hálózatnak az átlagos letöltési sebességénél, és 5-ször gyorsabb, mint a leggyorsabb száloptikás internetcsatlakozás, mely a háztartásokban elérhető, de mindez akár egy mobiltelefonban is. 

Ezzel a sebességgel többé már nem az a kérdés, hogy mennyi idő alatt nézhető meg egy videó – ez másodpercek kérdése – hanem, hogy mit jelent ez az iparban, a társadalomban és a mindennapi életben: például több és jobb hálózatba kapcsolt gépjárművet a biztonságosabb utakon; okosabb okoshálózatokat; veszélyes környezetekben távolról, valósidejű HD videó segítségével irányított nehézgépeket 

A viselhető pulzus és vérnyomásmérők egyéb szenzorok segítenek egészségünk megőrzésében és rendszeres önellenőrzést tesznek lehetővé, de pillanatok alatt értesülhet ezekről a kezelőorvosunk is. 

Ruházatunkon is megjelenik, például okos fürdőruhán beépített UV-érzékelők figyelik napkeltétől napnyugtáig az UV-sugárzás mértékét és figyelmeztet, ha már túl sok UV sugarat kaptak az érzékelők és a ruhadarab viselői. 

 Maholnap robotizált folyamat lesz a termények betakarítása  a mezőgazdaságban (GPS-vezérelt aratóberendezésekkel), tisztítása, felvágása, adagolása is.  

Intelligens robotkarok végeznek el mindent. A robotkarok nemcsak monoton mozdulatokat végző mechanikus eszközök lesznek, hanem reagálni is tudnak, ha például valami rájuk dől, vagy elakadnak az egyenetlen talajon. Mindez hatékonyabbá teszi a növénytermesztést: kevesebb lesz az agrárhulladék, semmi sem megy veszendőbe, takarékosabb lesz az öntözés, csökken a vegyszerek használata, akárcsak a gazdálkodás költségei.  

Az épületekben, intelligens termosztátok érzékelik, ha elhagyjuk a házat, majd ehhez igazítják a hőmérsékletet, mikor pedig közeledünk, ismét bekapcsolnak, hogy felfűtött lakás fogadjon minket. 

Az okos város koncepció keretein belül egyre több helyen kísérleteznek azzal, hogy a technológia hogyan tudja a  közlekedést forradalmasítani, legyen szó akár az önmagát vezető autó víziójáról, vagy az intelligens parkolás rendszerének kialakításáról. 

 A terület megszállott művelői már most a hűtőszekrénytől kezdve a hajszárítóig, számos eszközt csatlakoztattak az internetre.