Balatonszárszón jogerős a választás eredménye

Szerző: MTI 2014. 10. 31. 12:52
Kategória: Választás 2014

 Balatonszárszón jogerős az október 12-i önkormányzati választás eredménye a Pécsi Ítélőtábla pénteki döntése értelmében.

 

    A táblabíróság a honlapján közzétett végzésében helyt adott Dorogi Sándor felülvizsgálati kérelmének, melyben a polgármester-választás független győztese a Somogy megyei területi választási bizottságnak (tvb) a választási eredmény megsemmisítéséről és a szavazás megismétléséről szóló korábbi határozatának megváltoztatását kérte.
    A tvb súlyos szabálysértésnek minősítette ugyanis, hogy az egyik szavazókörben bár megtörtént a szavazólapok kötegelése, a kötegelő csíkok leragasztása és a kötegelő csíkokra is ráírták a szavazókör sorszámát, a csomagban lévő szavazólapok jelölését, darabszámát, a rontott szavazólapokat külön csomagolták, de a csomagot nem írták alá a szavazatszámláló bizottság tagjai.
A bizottság hasonlóan súlyos hibaként értékelte azt is, hogy egyik szavazókörben sem kötegelték külön a mozgóurnás szavazásnál fel nem használt, lebélyegzett szavazólapokat, hanem azokat a voksolás során újra felhasználták.
A Pécsi Ítélőtábla megállapította a jogszabálysértést, de egyetértett a kérelmezővel abban, hogy ez nem értékelhető olyan lényegesnek és súlyosnak, amely az eredmény megsemmisítését és a választás megismétlését indokolná.