Köszöntötték az év első magyar vb-győzteseit, Majthényit és Domokost

Szerző: MTI 2015. 01. 15. 18:38
Kategória: Sport hírek

  MTI Fotó: Máthé Zoltán 

Délelőtti hazatérése után délután máris köszöntötték az év első magyar világbajnoki címét megszerző Majthényi Szabolcs, Domokos András párost, amely a múlt hét közepén nyerte meg a vitorlázó repülőhollandi-világbajnokságot Sydneyben.

A Magyar Vitorlás Szövetség és a Spartacus Vitorlás Egylet rendezvényén a szövetség elnökségének nevében Litkey Farkas, tizenegyszeres Kékszalag-győztes méltatta a 11. világbajnoki diadalát arató kettőst. Kiemelte, bár a repülőhollandi nem olimpiai osztály, az mégis páratlan, hogy húsz éve a világ élvonalához tartozik a magyar páros, amely nemcsak versenyez, hanem fejleszti is a sportágat. 

    "Egyre többet tudnak a vitorlázásról, a hajóról, ami azt sejteti, hogy az éremtermésnek még nincs vége" - tette hozzá.
    A köszöntő után rövidfilmet vetítettek le a legsikeresebb magyar vitorlás szakágról, a repülőhollandiról, amely az 1992-es barcelonai játékok után kikerült ugyan az olimpiai programból, de népszerűségéből így sem veszített. A film felelevenítette a magyar duó sikersorozatának első állomását, az 1994-es Európa-bajnokságon elért harmadik helyet, valamint az első világbajnoki győzelmet is, amelyet 1995-ben, Adelaide-ben még kölcsönhajóval szerzett meg Majthényi és Domokos. A balatonföldvári Spartacus VE vitorlázói a 11. arannyal beérték a dánokat az örökranglistán, ám a skandinávoknál több páros gyűjtötte össze a tizenegy elsőséget.
    Arra a kérdésre, hogy ennyi siker után mi készteti még őket a mindennapos edzésre, Majthényi úgy választolt: "Aki ült már hollandiban, tudja mi az az élmény, ami napról napra edzésre ösztönöz. Nem tudunk annyit vitorlázni, mint szeretnék, ezért mindig +éhesen+ vágunk neki egy versenynek".
    Az év eleji vb-vel kapcsolatban megjegyezte: a szélviszonyok kedvezően alakultak, ám a sydneyi öbölben folyamatos volt a kompközlekedés, így sokkal inkább erre kellett figyelni, mint az ellenfelekre.
    A vb-számításban a magyarok két második helye kiesett, így hét elsőséggel végeztek nagy fölénnyel az élen, és megnyerték az Ezüst Sombrerót is, vagyis a kilenc futam összesítése alapján ugyancsak a legjobbnak bizonyultak.