Világbajnoki nagyságú és erősségű mezőny Balatonfüreden

Szerző: dbhir.hu 2018. 06. 14. 19:06
Kategória: Sport hírek

Világbajnoki nagyságú és erősségű mezőny indul szombaton Balatonfüreden, a nyíltvízi úszók idei világkupa-sorozatának negyedik versenyén.

A szervezők csütörtöki tájékoztatása alapján mindkét olimpiai címvédő, három tavalyi, balatonfüredi világbajnok, négy korábbi összetett vk-győztes, valamint világ- és Eb-aranyérmesek és dobogósok sora nevezett a viadalra. Ott lesz többek között az immár négy vk-versenyen első Rasovszky Kristóf, valamint a vb- és Eb-ezüstérmes Olasz Anna is. A férfiaknál 76-an, míg a nőknél 44-en vágnak neki a 10 kilométeres távnak.

A névsor élén a két holland olimpiai bajnok, Ferry Weertman és Sharon van Rouwendaal szerepel, előbbi ráadásul tavaly a világbajnoki aranyat is megnyerte Füreden (Rouwendaal 25 kilométeren ezüstérmes lett). A hollandon kívül a tavalyi aranyérmesek közül ott lesz a szombati rajtnál a férfi 25 kilométeren diadalmaskodott francia Axel Reymond, illetve a brazilok klasszis úszója, Ana Marcela Cunha, aki a 2017-es vb-n a nők között történelmet írt azzal, hogy mindhárom egyéni távon dobogóra állt (25 kilométeren nyert, a másik két versenyen bronzérmes lett).

A magyarok számára a vk országos bajnokság és válogató is lesz az Európa-bajnokságra. A férfiaknál Rasovszky a legnagyobb esélyes, aki tavaly egyedüliként tudott három vk-versenyt nyerni, s a múlt héten Setubalban is győzött. Olasz Annának ugyan a 25 kilométer fekszik a leginkább - ezen a távon szerzett korábban vb- és Eb-ezüstöt -, de a korábbi években ő is nyert már vk-versenyeket.

A vk-sorozat nyolc állomásból áll, ezekből kettő van Európában. A magyarországi verseny összdíjazása 30 ezer dollár, mind a férfiaknál, mind a nőknél az első nyolc helyezett részesül pénzdíjban. A szezon végén az összetett első nyolc helyezettje további pénzjutalmat kap, de csak azoknak az eredményeit veszik figyelembe, akik a versenyek legalább 70 százalékán részt vettek.

A balatonfüredi nyíltvízi vk a Magyar Úszás Napjának a csúcspontja lesz.