Új vitorláscsúcs a Keszthely-Kenese távon

Szerző: MTI 2015. 11. 23. 10:19
Kategória: Hírek

Új vitorláscsúcs született a Keszthely-Balatonkenese távon, amelyet 3 óra 19 perc alatt teljesített a Varga Lajos, Rauschenberger Miklós, Pécsváradi Ákos és Scharf Máté összeállítású csapat.

 

    A legénység pénteken 19 óra 49 perckor vágott neki a Nelson Flottalízing nevű, nyolcméteres hajóval a távnak. Az indulás és érkezés idejének igazolása az eredeti, 1921-es versenykiírás alapján úgy történik, hogy a csapat egy tagja a kenesei, illetve a keszthelyi vasútállomáson feljegyezteti a hivatalos MÁV-időpontot. Ebből kerül még jóváírásra 30 perc, így alakul ki végül a nettó idő.
    A csúcsdöntő csapat erős délnyugati szélben indult útnak és sötétben, hatalmas hullámok között, 10 fokos vízben szelte át aBalatont hosszában. A hajót végig a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának Rupert mentőhajója kísérte, garantálva ezzel a versenyzők biztonságát.
    A Déry Attila tervezte Flaar 26RR típusú vitorlás 22 perccel döntötte meg a 11-szeres Repülőhollandi-világbajnok, Majthényi Szabolcs és legénysége által egy Asso99 típusú, 10 méteres hajóval 2007-ben felállított 3 óra 41 perces rekordot. A versenylapra 23 óra 38 perckor került a kenesei vasútállomáson a kísérlet sikerét igazoló pecsét - tájékoztatta a csapat ügynöksége az MTI-t.