Új szennyvíztisztító telep épül Siófokon

Szerző: MTI 2015. 06. 24. 13:51
Kategória: Hírek

A dél-balatoni szennyvízprojekt részeként új, korszerű, és a réginél nagyobb kapacitású szennyvíztisztító telep épül Siófokon 5,3 milliárd forintból, 95 százalékos uniós támogatással - mondta Hidvégi József (Fidesz-KDNP), a projektgazda önkormányzati társulás elnöke, a gesztor szerepet betöltő Fonyód polgármestere.

    A siófoki agglomeráció szennyvíz-projektjének részeként Siófokon, Balatonföldváron, Zamárdiban és Balatonendréden csatornázzák azokat az utcákat, településrészeket, ahol eddig nem épült ki a hálózat.
    Hidvégi József arról is beszámolt, hogy a Miniszterelnökség által korábban kockázatosnak ítélt dél-balatoni szennyvíz-projekt nagy része határidőre, ez év végéig biztonsággal megvalósulhat. Forráselvonástól nem kell tartani, mert annak a két, következő fejlesztési ciklusra áthúzódó beruházásnak a megvalósítását - a siófoki szennyvíztisztító telep iszapkezelő részének megépítését, valamint a somogytúri agglomeráció két településének csatornázását -, amely nem készül el ez év végére, időben sikerült különválasztani, és átütemezni.
    A dél-balatoni szennyvíz-projekt részeként Karádon is épül egy kisebb szennyvíztisztító telep, amelynek alapkövét a héten rakják le. Az új telepek térségében már korábban megkezdődött a csatornahálózatok kiépítése ott,  ahol eddig hiányzott.
    Ennek a szennyvízprojektnek a megvalósulása azért fontos, mert egybeesik a kormány uniós környezetvédelmi vállalásaival, valamint a Balaton-törvény elvárása és a Balaton vízvédelme is szükségessé teszi a fejlesztéseket - hangsúlyozta a társulás elnöke. Emlékeztetett arra is, hogy megfelelő csatornázottság, illetve szennyvíztisztító hiányában a kiemelt üdülőkörzetben van ahol évek óta nem adhattak ki új építési engedélyt, vagyis megtorpant a fejlődés.