Somogy Polgáraiért Díjban részesültek 2015. január 6-án:

Szerző: dbhir.hu 2015. 01. 08. 11:22
Kategória: Hírek

A megyenapon, 2015. január 6-án Somogy Polgáraiért Díjban részesült - többek között - Légli Ottó borász, Balatonboglár díszpolgára.

  • Bálint Gábor plébános

Nyolc falu papja, aki a nagyatádi káplánéveket követően került Szentbalázsra, de Taszár, Kaposgyarmat, Cserénfa, Sántos, Kaposhomok, Kaposkeresztúr és Baté híveit is pasztorálja. A szentbalázsi és a taszári iskolán kívül a kaposvári katolikus gimnáziumban hitoktat, s tanít a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola kaposvári kihelyezett tagozatán. Nyári táborok rendszeres szervezője, lelkigyakorlatok előadója, akiknek szavára kicsik és nagyok egyaránt hallgatnak. Igazi közösségi ember, aki a 2000 éves keresztény értékrend szerint, apró szentjánosbogárként világít, mintegy igazodási pontot jelentve sokaknak. A szociális érzékenységéről is ismert szentbalázsi plébános nemcsak a hitélet alakítója; lelkes vöröskeresztes, s a helyi önkéntes tűzoltóegyesület elnökeként szintén tevékeny szerepet vállal.

  • Balogh László és Balogh Lászlóné csurgói nyugdíjasok

A csurgói Balogh házaspár három leánygyermeket nevelt fel a somogyi sport, a magyar kézilabda számára. A férj csaknem két évtizeden át volt a Csurgói Női Kézilabda Club elnöke, aki feleségével szinte együtt éltek a csapattal, vállalva a szervezés, az utaztatás, a közösségteremtés megannyi gondját. Balogh László és felesége, Ilona áldozatos szülői, gyermeknevelő tevékenysége messze túlmutat egy kisváros lehetőségein, Csurgó, Marcali és Somogyország polgáraiért gyermekeikkel együtt jelenleg is kiemelkedő eredményességgel fáradoznak.

  • Dr. Bartó László nyugalmazott ügyvéd

Somogycsicsóban végezte általános iskolai tanulmányait, majd a csurgói gimnáziumban érettségizett. 1964-ben végzett a pécsi egyetemen. Ügyvéd-jelöltként Siófokon kezdte pályafutását, majd a szakvizsgák után ügyvédként tevékenykedett. A Somogy Megyei Ügyvédi Kamara egykori tisztségviselője nyugdíjba vonulása óta is praktizál. 2004-ben vezetésével alakult meg a Ságvári Szőlőhegyi Gazdák Egyesülete, melynek 10 éven keresztül volt az elnöke. Borversenyeket, szakmai kirándulásokat, előadásokat szervezett az egyesületi tagok részére. A legtöbb helyi civil szervezet megalakulásánál jelen volt és szakmai hozzáértésével segítette és segíti munkájukat.

  • Dr. Fintics Klára gyermek háziorvos

A sellyei származású gyermek háziorvos Pécsett szerzett diplomát. Orvosi pályáját Zalaegerszegen kezdte. Csecsemő- és gyermekgyógyász szakképesítését 1991-ben szerezte meg. 1992. június 1-jétől dolgozik Kaposváron; a 16. számú gyermek körzet háziorvosa. Sokat tesz a gyermekgyógyászat megbecsültségéért. Ez a társadalmi funkció hatékony érdekképviseletet is magába foglal, amelynek igyekszik maximálisan megfelelni, védve és egyben képviselve kollégái érdekeit, a jobb gyógyítási feltételek megteremtéséért. A gyógyítás mellett nagy hangsúlyt fektet a prevencióra és a tájékoztatásra. Számára a leghitelesebb visszajelzés a meggyógyult gyermek mosolya.

  • Hortobágyi Ferenc, a nagyatádi 69. Harckocsi Ezred Nyugdíjas és Baráti Kör Egyesület elnöke

Alapítója és 15 éve elnöke az egyesületnek. Vezetésével az egyesület részt vesz a honvédelmi ismeretek terjesztésében, aktív partnere a katonai toborzást végző nagyatádi szervezeteknek, s közreműködik a nyugállományú katonák érdekképviseleti ügyeinek intézésében. Egyik kezdeményezője és megalapítója, majd gyarapítója a Nagyatádi Haditechnikai Park gyűjteményének. A fegyvereket, harcjárműveket, katonai gépkocsikat, honvédségi egyenruhákat, kitüntetéseket, okmányokat tartalmazó gyűjtemény mára több mint 1000 darabból áll. A gyűjtemény Somogy megye harmadik leglátogatottabb bemutató helye.

  • Horváth Éva, a Magyar Cukormanufaktúra cégalapítója

A kaposvári cukorgyár korábbi elnök-vezérigazgatója, ill. fővegyésze 1998-ban Dr. Karl Schultes úrral úgy döntött, hogy egy új, hagyományos és speciális cukorfajták csomagolására és forgalmazására szakosodott kisvállalkozást indít el. Igazi sikertörténet a kisvállalkozásból kinőtt manufaktúra, amelyben jelenleg mintegy félszázan dolgoznak. A manufaktúra sikerének titka a kreativitás, s a szüntelen fejlesztés. Horváth Éva arra törekszik, hogy családias légkör uralkodjon a cégnél. Kiemelt figyelmet fordítanak a helyi értékek, közösségek, sportolók, alapítványok támogatására.

  • Kelemen Lajos író, költő, szerkesztő

A büssüi születésű, Radnóti és Podmaniczky-díjas író, költő, szerkesztő a pécsi egyetemen szerzett diplomát. Egy ideig szerkesztője volt a Somogy folyóiratnak, továbbá az Új Balaton és a Magyar Napló folyóiratoknak. Egyik alapítója, valamint hosszú ideig főszerkesztője a Képírás internetes lapnak. Szerepelt a Madárúton című nemzedéki antológiában. 1979-ben Virraszt a kéz címmel jelent meg első kötete, amelyet újabb tíz követett. Esszéit, kritikáit, verseit rendszeresen közli – más lapok mellett – a Hitel, a Magyar Napló, a Kortárs, a Pannon Tükör, a Forrás. A kilencvenes évek közepétől – Fodor Andráshoz hasonlóan –, számos pályakezdő, fiatal írót, költőt indított el az irodalom útján. Szerkesztőként is ismert; a Somogy Megyei Önkormányzat által kiadott Földem című, kortárs írókat, költőket, képzőművészeket felsorakoztató antológiát is ő szerkesztette.

  • Keszkenyős Józsefné, a kálmáncsai általános iskola nyugalmazott vezetője

1976. szeptember 1-jétől dolgozott a kálmáncsai általános iskolában, mint alsó tagozatos tanító, tagintézmény vezető, s tette mindezt összevont csoportban, világító fáklyaként – gyermekek és szülők előtt. A község képviselőtestületének 3 cikluson át volt tagja, ahol szakmai tudásával, tapasztalataival és bölcsességével folyamatosan segítette a nevelés-oktatás, művelődés ügyét, s a falu vezetőivel azért lobbizott, hogy ne szűnjön meg az intézmény. A nehéz sorsú családoknak nagy segítség, hogy gyermekeik helyben tanulhatnak. A tavalyi tanév végén, 38 éves tanítói múlttal a háta mögött, nyugdíjba vonult. Közösségi tevékenysége, pedagógusi munkássága, szerénysége sokak előtt példa.

  • Kis Dörnyei Lajosné, a Táskai Asszonykórus és a Táskai Nyugdíjas Egyesület tagja

Mariska néni mintegy négy évtizede mutatja be a táskai népdalokat az ifjabb nemzedéknek, és általa az ország más tájain élők is megismerhetik az ősi somogyi dallamkincset. A 70-es évek elején megalakult Táskai Menyecskekórus alapító tagja, és szólóénekese volt. 1994-ben a régi tagok újakkal kibővülve létrehozták a Táskai Asszonykórust, amellyel folyamatosan magas színvonalon képviselik megyénket. A népdalok nagy része az ő emlékeiből kerül elő, ahogy azt nagyszüleitől tanulta, s fiatal lány korában a bálból hazafelé énekelték az utcán. Mariska néni éneke jelentősen hozzájárult a kórus sikereihez, de szólistaként is a legkiválóbbak között végzett egy-egy megmérettetésen.

  • Kovács József balatonkeresztúri polgármester

1989 augusztusától a Balatonkeresztúri Általános Iskola tanára, 1996. augusztus 1-től az intézmény vezetője. 1994-2006 között önkormányzati képviselő és a pénzügyi bizottság elnöke. 2006. október 1-jétől, mint polgármester, aktív szerepet játszik a közéletben; kiváló szervező, széleskörű kapcsolatot ápol a társadalmi szervezetekkel, a község külföldi és hazai partnertelepüléseivel. Kiegyensúlyozott, következetes, igényes vezetői stílusáért felettesei és munkatársai tisztelik és becsülik. Meghatározó szerepet játszott a Kárpát-medencei Keresztúr nevű települések találkozójának megszervezésében. Az elmúlt 8 év során Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből, Vajdaságból 20 település kapcsolódott a szövetséghez. Kiemelt figyelmet fordít a település pénzügyi-gazdasági stabilitására, fenntarthatóságára, az önkormányzat és intézményei hatékony működtetésére. A Keresztúr Nevű Települések Szövetségének elnöke, a Balatongyöngye Vidékfejlesztési Egyesület alelnöke.

  • Lábadiné Somogyi Márta

A Somogy Megyei Önkormányzati Hivatal igazgatásszervezője 2003 óta dolgozik a közigazgatásban. Munkaköri feladatait tartósan magas színvonalon, eredményesen látja el. Kiemelkedő teljesítményt nyújt a Somogy Megyei Önkormányzati Hivatal főjegyzői, alelnöki és aljegyzői titkársága teendőinek koordinálása terén. Az önkormányzat kiemelt rendezvényeinek előkészítője, lebonyolítója. A Megyehét, a Megyebál, a Somogy Bora választás meghatározó szervező egyénisége, és tevékeny szerepet vállal a Szülőföldem, Somogyország program koordinálásában is. Munkájával nagyban hozzájárul a megyei önkormányzat jó hírének megőrzéséhez, öregbítéséhez.

  • László Imréné, a pálmajori óvoda dajkája

Felelősségteljes munkáját több évtizede lelkiismerettel, emberséggel, féltő-óvó szeretettel, nyugodt derűvel végzi. Kiemelkedő szerepe van az óvoda nevelő-, személyiségfejlesztő funkciójának betöltésében, a szülőkkel való együttműködésben. Gyermekközpontú – elfogadó, segítő, támogató – empatikus személyiségével, mind emberi, mind szakmai hitelességével rövid időn belül kivívta a köztiszteletet és -szeretetet Pálmajor lakosai részéről.

  • Légli Ottó borász, Balatonboglár díszpolgára

Somogy megye egyetlen borvidéke, a Balatonboglári Borvidék háromszor is ünnepelhetett az Év Bortermelője Magyarországon díjak átadásakor. Légli Ottó több jelölést követően 2010-ben nyerte el ezt a címet, de a szakma elismerését jelzi az is, hogy már előtte ő lehetett a Borászok Borásza is hazánkban. Légli Ottó munkájának legnagyobb eredménye nem egyszerűen egy működő, életképes családi birtok kiépítése, hanem ennél sokkal több. Családi birtoka arra bizonyság, hogy a Balaton déli partján lehet országos összehasonlításban is remek borokat készíteni – és nemcsak egy nagybirtok által. Az eredményt mi sem bizonyítja jobban, minthogy ma Légli Ottó nevezhető az ország első számú fehérborosának – legalábbis azon termelők között, akik kizárólag száraz borokkal versenyeznek a fogyasztók kegyeiért” – írta róla egyik méltatója.

  • Matyikó Sebestyén József költő, író, etnográfus, nyugalmazott múzeumigazgató (posztumusz)

1976-tól a siófoki Dél-Balatoni Kulturális Központ helytörténész-könyvtárosa, 1987-től a Kálmán Imre Múzeum igazgatója, aki diákkora óta foglalkozott szépirodalommal. Számos verse, karcolata, tanulmánya, esszéje, helytörténeti írása jelent meg országos és dunántúli lapokban. Első verseskötetét, a Nádasok zsoltárát 1995-ben vehettük kézbe. Tagjai közé választotta a Magyar Írók Szövetsége, s 2008-ban Balatonfüred Kulturális Nagykövete lett. 2011-ben a Búvópatak folyóirat kuratóriuma elsőként tüntette ki a Papp Árpád – Búvópatak díjjal és Veszprém megye Pro Comitatu Díjjal. 2013-ban a nemzetközi Salvatore Quasimodo nemzetközi költői versenyen Quasimodo-díjban részesült. Az igazgatásával működött múzeum jelentős missziót vállalt kiállítási programjaival, a képtári gyűjtemény megalapozásával és a tudományos publikációkkal. Számos helytörténeti vonatkozású kötetét követően 2013-ban megjelent tőle a Takarónk a csillagos ég. Egy év múlva valóban takarója lett a csillagos ég. Sok szenvedés után, tavaly nyáron költözött az égi íróasztal mellé. 

  • Mélyben és Reményben Alapítvány

Alapítvány jelenleg 23 önhibáján kívül mélyszegénységben élő családot – köztük romákat –támogat. Önkéntesekkel rendszeresen látogatják a családokat, s a velük folytatott beszélgetésekben próbálják felfedezni tényleges szükségleteiket, és ezekhez nyújtanak támogatást. Nem segélyt osztanak, hanem abban szeretnének segíteni, hogy a családok saját energiáikat is mozgósítva anyagi és mentális értelemben is talpon tudjanak maradni. A következő generációnak, a gyermekeknek a tanulásban segédkeznek, ezzel teremtve meg számukra a továbblépés, a kitörés lehetőségét.

  • Péntek Vince, a Segesd-Taranyi IV. Béla Király Általános Iskola igazgatója

Gépészmérnöki diplomájának megszerzése után a segesdi téeszben kezdett dolgozni, majd 1986-tól a Nagyatádi Szakképző Iskolában tanított. 1999 óta a segesdi IV. Béla Király Általános Iskola igazgatója, s az intézményt elhivatott módon fejlesztette és fejleszti. Ennek eredményeként az iskola számítástechnikai felszereltsége az elsők között van a megyében. Projektmenedzseri képesítését rendszeresen hasznosítja, pályázatokat nyer és vezényel le az intézmény javára, valamint a hajdani királynéi város részére is. A rendszerváltás óta hatodik ciklusban települési képviselő, 20 éve a pénzügyi bizottság vezetője.

  • Szalai József, a kaposvári Csiky Gergely Színház műszaki vezetője

A Csiky aranykorától napjainkig a színház műszaki gárdájának oszlopos tagja, a láthatatlan színpadtér karmestere. Munkája elengedhetetlen a színházi varázslathoz, hiszen a műszaki kollégák összehangolt tevékenysége nélkül a nagysikerű előadások nem jöhetnének létre. 1976 áprilisában szerződött a színházhoz, mint díszítő. Kitartó, lelkiismeretes és fegyelmezett munkájának köszönhetően előbb színpadmester-helyettes, majd színpadmester lett. 2005-től a színház műszaki vezetője. Nagy tudású, országos hírű színházi szakember. A rendezők és díszlettervezők szívesen dolgoznak vele, sok esetben ő a darab szcenikusa, s önállóan is tervez díszletet.

  • Prof. Dr. Habil Tossenberger János, a Kaposvári Egyetem dékánja, egyetemi tanár, intézetigazgató, a Területi Választási Bizottság alelnöke

Kutatómunkája során elsősorban a gazdasági haszonállatok táplálóanyag ellátásával foglalkozik. Kezdeményezője és a kidolgozást végző szakmai bizottság vezetője volt a Dél-dunántúli Regionális Sertésprogramnak, amely a hazai sertéságazat fejlesztését hivatott szolgálni. Kutatási eredményeit több mint száznyolcvan magyar és idegen nyelvű közleményben és előadásban adta közre. Hazai és külföldi tudományos konferenciákon rendszeresen tart szakmai előadásokat. Kutatómunkája mellett a Takarmányozástani Tanszék oktatómunkájában – különböző beosztásokban vesz részt. 2012-ben a „Magyar Felsőoktatásért Emlékplakett” kitüntetést adományozták részére.

  • Dr. Trefeli Katalin, a Somogy Megyei Kormányhivatal Nagyatádi Járási Hivatalának vezetője

A kaposvári Táncsics Mihály Gimnáziumban érettségizett, majd 1987-ben a kaposvári Tanítóképző Főiskolán szerzett általános iskolai tanítói és népművelői diplomát. Az Államigazgatási Főiskolán 1990-ben igazgatásszervezőként végzett. 1999-ben a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetemen jogi diplomát szerzett, majd egységes jogi szakvizsgát tett. Családjogi szakjogász diplomával és társasági jogi és cégjogi szakjogász diplomával, közigazgatási szakvizsgával rendelkezik. 1984 óta dolgozik a közigazgatásban. Munkája mellett számos jótékonysági rendezvényt szervez, tevékenyen vesz részt hagyományőrző, szabadidős egyesületek munkájában. Lakóhelyének és munkahelyének egyaránt megbecsült tagja.

  • Dr. Viski Anna, a Kaposi Mór Oktató Kórház osztályvezető főorvosa

1970-ben szerzett általános orvosi diplomát Szegeden, de immár két évtizede Kaposváron él és dolgozik. Tíz éve lát el szakmai felügyeletet a dél-dunántúli régióban a patológia szakterületén Az intézményi Etikai és Kutatásetikai Bizottság titkára, a Protokoll Tanács tagja. Aktív munkássága mellett rendszeresen vállal tudományszervezési feladatokat, és részt vesz a szakorvosjelöltek gyakorlati oktatásában, illetve Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara Kaposvári Képzési Központjában tanuló hallgatók elméleti képzésében is. Orvos szakmai és vezetői tevékenysége kiemelkedő, a főorvosasszony – aki a Kaposvári Református Egyházközség presbitere – határtalan munkabírásával, mintaértékű szervező- és együttműködő képességével, elhivatottságával sokak példaképe.

Forrás:http://www.somogy.hu/index.php?cid=15716