Siófok meg akarja akadályozni a balatoni kikötők eladását

Szerző: MTI 2014. 07. 28. 18:59
Kategória: Hírek

Siófok arra törekszik, hogy meghatározó tulajdont szerezzen a Balatoni Hajózási Zrt.-ben (BH Zrt.), és a város vezetése döntött arról is, hogy megakadályoz minden, a kikötők eladására irányuló szándékot - nyilatkozta Balázs Árpád (Fidesz), Siófok polgármestere az MTI-nek hétfőn.

    A város képviselőtestülete azért tűzte napirendre a kérdést, mert több olyan vállalkozói, illetve önkormányzati szándék, kezdeményezés is a tudomására jutott, amely a hajózási társaság kikötőinek értékesítéséről szólt - tette hozzá.
A siófoki testület határozata értelmében az önkormányzat megvásárol minden eladásra kínált hajózási részvényt, de vásárlást nem kezdeményez. A város vezetése arról is döntött, hogy az a képviselő, aki a BH Zrt. közgyűlésén Siófokot képviseli, minden esetben köteles megakadályozni szavazatával az esetleg felmerülő kikötőeladási szándékot.
Siófok évekkel ezelőtt, a két lépcsőben történt állami vagyonjuttatások során a BH Zrt. részvényeinek 20 százalékára tett szert, majd tulajdoni hányadát az elmúlt évek során sikerült 41,13 százalékra emelni úgy, hogy minden adandó esetben élt elővásárlási jogával. Az elmúlt években Badacsonytomaj, Balatonalmádi, Balatonszemes, Balatonudvari, Csopak, Fonyód, Szántód, Tihany és Révfülöp adott el részvényeket.
A polgármester tájékoztatása szerint jelenleg is folyamatban van 107,8 millió forint névértékű részvény megvásárlása Badacsonytomajtól, amivel 43,76 százalékra nő Siófok részesedése a cégben.
Balázs Árpád hangsúlyozta, hogy a szindikátusi szerződés csak 2020-ig biztosítja az elővásárlási jogot a tulajdonos önkormányzatoknak, akkortól viszont már semmilyen szerződés nem szabályozza a részvények forgalmát, a hajózási tevékenység fenntartásának kötelezettsége pedig már most lejárt. A polgármester szerint így előfordulhat, hogy a BH Zrt. privatizációja olyan irányt vesz, amelyben csak az ingatlanokat privatizálják - a valamikori Siótourhoz hasonlóan -, és a céget nem kívánják működtetni.
Ezt szeretné Siófok megakadályozni azzal, hogy 2020-ig a részvények legalább 50+1 százalékát megvásárolja. A polgármester szerint ez a régió idegenforgalmi érdeke, de Siófokot még közvetlenebbül érinti, hiszen siófoki központú vállalkozásról van szó, amely a város egyik legnagyobb foglalkoztatója és adózója.
A BH Zrt. a tavalyi év után összesen 35,9 millió forint helyi adót fizetett be Siófok kasszájába, és a város 17,7 millió forint osztalékot vehetett fel a cégben lévő tulajdoni hányada után.