Özönvízszerű esőzés a Balatonnál

Szerző: dbhir.hu 2015. 08. 17. 18:40
Kategória: Hírek

A hetekig tartó kánikulát követően hirtelen nagy mennyiségű csapadék zúdult Balatonkeresztúr, Balatonmáriafürdő és Balatonújlak térségére. A csatornák csak lassan tuják elvezetni az utcákon hömpölygő esővizet. Több bejelentés érkezett Balatonkeresztúr térségéből, melyek szerint az esővíz elöntötte az utcákat, s egyes helyeken a házakba, pincékbe is betört. A marcali tűzoltók vonulnak a településen élők segítségére. A 68-as út balatonújlaki elágazója szinte járhatatlanná vált, ezért kérjük, kerüljék el ezt a szakaszt!

 

Jó tanács:

Elöntött területen ne kíséreljen meg átkelni, mivel nem ismerheti a hömpölygő víz mélységét és sodrásának erejét – már a 20 centiméter magasságú vízfolyás is ledöntheti az embert a lábáról. Autóval se kísérelje meg az átkelést – már a 30-40 centiméter mélységű víz is károsíthatja gépjárművét olyan mértékben, hogy az leálljon. Vigyázat, a leszakadt villanyvezeték életveszélyes! A készenléti szolgálatok által üzemeltetett segélyhívó számok a nap 24 órájában rendelkezésre állnak. Amennyiben bajba kerülnek, vagy tudomásuk van arról, hogy valakinek segítségre van szüksége, hívják az ismert 112-es (általános segélyhívó), vagy a 105-ös (a katasztrófavédelem) segélyhívó számát. Kérjük, hogy folyamatosan kísérjék figyelemmel a katasztrófavédelem közleményeit: az okostelefonnal, táblagéppel rendelkezőknek javasoljuk, hogy telepítsék a katasztrófavédelem „VÉSZ” alkalmazását (http://vesz.katasztrofavedelem.hu) és figyeljék a katasztrófavédelem Facebook oldalán, illetve a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság (www.somogy.katasztrofavedelem.hu) oldalán közzétett információkat is!

Balatonmáriafürdő-Balatonkeresztúr településre hirtelen, özönvízszerű csapadék zúdult. A nagy mennyiségű esővizet a csatornák nem tudják elvezetni, ezért mintegy fél méteres víz hömpölygött az utcákon. A marcali hivatásos tűzoltók jelenleg is a Vilma és az Ady Endre utcában dolgoznak, az udvarokról és a lakóházakból szivattyúzzák a vizet.  A Rákóczi utcában a helyi önkéntesek álltak szolgálatba. A rendőrőrs épületét is elöntötte a víz, de folyamatosan érkeznek a bejelentések a megyei műveletirányítási központba. 

Balatonújlakon a kéthelyi önkéntesek dolgoznak a víz eltávolításán, de az ott élők segítségére sietnek még a kaposvári hivatásos tűzoltók is. 

Somogybabodon, a Kossuth Lajos utcában egy lakóházat öntött el a sár, amit a szántóföldekről hozott le az eső. Két erőgéppel dolgoznak a víz elvezetésén az önkormányzat munkatársai, s a siófoki katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője és kollégái is a helyszínre siettek. 

A kialakult helyzet kezelését részleges operatív törzs végzi. 

Forrás:http://somogy.katasztrofavedelem.hu/