Nyári egészségtábor, 10 helyszínnel

Szerző: dbhir.hu 2014. 07. 18. 18:57
Kategória: Hírek

A Nyári egészségtábor célja, hogy felhívja a lakosság, a látogatók figyelmét az egészségvédelem, a szűrővizsgálatokon való részvétel jelentőségére, az egészségtudatos táplálkozásra, a nemdohányzók védelmének fontosságára, ismertesse velük az átfogó méhnyakrák megelőzés legfontosabb elemeit.

Az egészségtábor a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Térségi Diagnosztikai és Szűrőközpontjának modern, digitális mammográfiás szűrőkamionja mellé telepített mobil pavilonokból épül fel. Szakemberek fogadják az érdeklődőket egészségfejlesztési szolgáltatásokkal, így többek között BMI-méréssel, dohányzásról való leszokást segítő tanácsadással. A tábor nem csupán a szűrési korcsoportba (45-65 év közötti nők) tartozókat várja és vonzza, hanem családokat, fiatalokat, idősebbeket egyaránt. A gyerekekre idén is külön gondolnak a szervezők, animátorok irányítása mellett játszhatnak, ismerkedhetnek játékos formában az egészséggel. A tavalyi nyári egészségkörút legnépszerűbb programja az anyajegyszűrés volt. Összesen közel 6500 fő vette igénybe a tábor e szolgáltatását. Szép számban jelentek meg a CO- és BMI-mérésen, a dohányzási és a táplálkozási tanácsadásokon, ahol egyenként több mint 2500 szűrést és tanácsadást regisztráltak. Egyéb hasznos információkat tartalmazó tájékoztató anyagokról is gondoskodnak a szervezők, így többek között az ivóvízminőséggel, a kullancsokkal, a hőséggel, a parlagfűvel, a nyári élelmiszerbiztonsággal kapcsolatban.

Idén a családokat és fiatalokat megcélzó szolgáltatások kiegészülnek az átfogó méhnyakrák megelőzési program bemutatásával. Egészségfejlesztő szakemberek adnak tájékoztatást az érdeklődők számára a méhnyakszűrésről, valamint a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltásokról.

A 2014. július 18. és augusztus 20. között zajló Nyári egészségtábor összesen 10 helyszínen fogadja az érdeklődőket. A program nyitó helyszíne Agárd, ezt követően Alsóőrs (július 21-24.), Csopak (július 25-27.), Balatonfüred (július 28-31.), Keszthely (augusztus 1-5.), Fonyód (augusztus 6-8.), Balatonboglár (augusztus 9-10.), Balatonföldvár (augusztus 11-13.), Siófok (augusztus 14-18.) és végül Budapest (augusztus 20.) várja a lakosságot. A tábor mindig vízhez közeli helyszínre települ, több esetben strand területén belülre.

A Nyári egészségtáborban véradásra is lesz lehetőség. Alsóőrsön július 24-én, Keszthelyen augusztus 4-5-én, Fonyódon augusztus 7-én, Budapesten augusztus 20-án települ ki az Országos Vérellátó Szolgálat vérvételi busza a helyszínekre.