A hatóság két hónapon át, június elejétől július végéig tartott ellenőrzést, húsz népszerű Balaton-parti fagylaltozót és termékeit vizsgálták meg.
A szakemberek élelmiszerbiztonsági szempontból kifejezetten jónak ítélték a helyzetet. Bírságot csak kisebb hiányosságok miatt szabtak ki, 9 létesítményt - köztük egy fagylaltalapanyag-forgalmazót - büntettek meg összesen 800 000 forintra.
A komplex vizsgálat alapján összeállították a balatoni fagyik és fagyizók rangsorát, az összesítésben a balatonfüredi Bergmann Cukrászda végzett az élen.
A közleményben ismertetik, hogy az ellenőrzések során a Nébih munkatársai érzékszervi bírálatot, élelmiszerbiztonsági ellenőrzést, kedveltségi és mikrobiológiai vizsgálatot végeztek.
Hét esetben tárt fel a vizsgálat élelmiszerszennyezési kockázatot, ami többnyire a rendetlenségből vagy a nem megfelelő technológiai fegyelemből eredt. Takarítással és mosogatással kapcsolatos hiányosság viszont minden harmadik helyen akadt.
A vizsgált fagylaltozóknál a hűtéssel sehol nem volt probléma, valamennyi jól és biztonságosan üzemeltethető fagylaltfőző-, hűtő-, illetve fagyasztó berendezésekkel és pultokkal üzemelt. A mintegy ezer mikrobiológiai vizsgálat kiemelkedően jó eredményt hozott: a szakemberek egy esetben sem találtak kifogásolnivalót.
Az ellenőrök tapasztalatai szerint a feltárt hiányosságokat jellemzően még aznap vagy záros határidőn belül kijavították az üzletekben.
A fogyasztók tájékoztatása ugyanakkor hagyott kívánnivalót maga után. Az allergénekre és az azofesték-tartalomra vonatkozó tájékoztatás hiánya jellemző probléma volt, csakúgy, mint az anyaghányad nyilvántartás nem megfelelő vezetése.
A laboratóriumi és kedveltségi vizsgálatok részletes eredményei, valamint további információk, érdekességek:http://portal.nebih.gov.hu/documents/10182/323140/07.29_fagylaltoz%C3%B3k+tesztje.xlsx/2697e5ca-ff00-41da-b995-80d928a3f832