Mintegy 15 százalékkal több szőlő termett az idén

Szerző: MTI 2015. 12. 21. 08:41
Kategória: Hírek

Mintegy 15 százalékkal több szőlő termett az idén, mint tavaly, amiből összesen mintegy 3 millió hektoliter új bort készítenek a borászok - mondta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) alelnöke az MTI-nek összegezve az ágazat idei teljesítményét.

 

    Frittmann János közölte: ebben az évben az előzetes becslés szerint mintegy 58 ezer hektárról takarították be a szőlősgazdák a termést, amely meghaladja a 413 ezer tonnát. Ebből - 70 százalékos lényerési aránnyal számolva - mintegy 2,90 millió hektoliter új bor készülhet.
    Az alelnök hozzátette: ezek az adatok még nem véglegesek, mivel a szüreti jelentések leadási határideje december 15-e.
    A múlt évben mintegy 347 ezer tonna szőlőből 2,555 millió hektoliter bor készült, a betakarított szőlő mennyiségét 57 ezer hektárról szedték le. Az idén november 20-ig 40 ezer hektáron végeztek a szürettel, és 320 ezer tonna szőlőt takarítottak be. Ebből a mennyiségből 2,240 millió hektoliter bort készítettek.  
    Frittmann János kiemelte: az idén jelentős mértékben csökkent a Magyarországra importált borok mennyisége a múlt évhez viszonyítva. A HNT adatai szerint novemberig 213 648 hektoliter bor behozatalát rögzítették országosan - ennek egy része később exportra került -, míg a múlt évben 357 ezer hektoliter import bor érkezett Magyarországra. Az alelnök úgy vélekedett: a HNT által bevezetett ellenőrzési díj sikeresen töltötte be szerepét, és ezért a földrajzi árujelző nélküli (fn) borok importja radikálisan csökkent, a kínálat a minőségi borok irányába mozdult el.
    A magyar borok külföldi kivitele a becslések szerint meghaladja majd a tavalyit. A múlt évben mintegy 580 ezer hektoliter magyar bort exportáltak. Mindez - mondta Frittmann János - azt bizonyítja, hogy a magyar borok egyre ismertebbek és népszerűbbek a külföldiek körében. Megjegyezte: jelenleg még pontos adatok nem állnak rendelkezésre az idei export mennyiségéről, de egyértelmű, hogy az exportárak jóval magasabbak, mint az importárak, azaz a magas minőségű termékeket viszik külföldre, amelyek a magyar bor hírnevét öregbítik.
    Az alelnök beszélt arról is, hogy a HNT aktívan kapcsolódott be 2015-ben a magyar borok külföldi népszerűsítésébe. A magyar borok még szélesebb körű nemzetközi megismertetése érdekében például kóstolózónát működtetett a düsseldorfi ProWine-on, a londoni Wine Fairen, az OMÉK-on (Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár), a krakkói Enoexpón és a sanghaji ProWine-on is. Ezekben a kóstolózónákban a HNT által szervezett Magyar Bormustra díjnyertes borait és a Borkiválóságok borait kínálták az érdeklődőknek kóstolásra.
    Mindehhez hozzáfűzte: a marketingen túl a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa mint szakmaközi szervezet a borászok és a szőlőtermelők munkáját hivatott segíteni tevékenységével. Ezért az adminisztráció csökkentése érdekében elkezdődött egy olyan informatikai rendszer kialakítása, amely lehetővé teszi a HNT tagjainak az online ügyintézést a jövőben. Emellett a HNT és annak szakmaközi bizottsága jelentős szerepet vállalt az új jövedéki törvény szakmai követelményeinek kidolgozásában és az ekáer-rendelet (elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer) borászok számára kedvező módosításában is.
    A HNT a szüret közeledtével tárgyalásokat kezdeményezett a termelők és a felvásárlók között, és egy olyan centrumárat dolgozott ki, amely mindkét fél számára előnyöket biztosított. Jövőre ezt a megkezdett folyamatot a szakmaközi szervezet által ajánlott felvásárlási szerződéssel is erősíteni kívánják.
    A HNT a tagság megítélése szerint hatékonyan reagált az olasz borbotrányra, mivel a szaktárcával és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (Nébih) együttműködve azonnal zároltatta a gyanús tételeket, és felvette a kapcsolatot az olasz hatóságokkal - mondta Frittmann János.
    Alkalmazkodva a megváltozott elvárásokhoz, a HNT elnöksége is átalakult az év második felében. Bodnár Péter főtitkár augusztusban távozott, míg Tornai Tamás elnök novemberben hagyta el a szervezetet. Az elnökség és az elnök titkos bizalmi szavazást kért magával szemben, az elnökség 9 tagja 72 százalék feletti, míg az elnök 17 százaléknyi szavazatot kapott, így lemondott pozíciójáról. December elején elnöknek választották Légli Ottót. Új főtitkára is lesz a szervezetnek Brazsil Dávid személyében, várhatóan a jövő év januárjától.