Minimum 30 ezres bírságra számíthat, aki nem vallja be kutyáját

Szerző: dbhir.hu 2015. 01. 27. 18:21
Kategória: Hírek

2012. elejétől hatályos az új állatvédelmi törvény, ami háromévente kötelező ebösszeírást ír elő az önkormányzatoknak. Az első összeírásra adott országos határidő 2014. decemberében lejárt.

A pontos végső leadási időpontot az önkormányzat állapíthatja meg. Néhány önkormányzatnál pl. Balatonlellén még 2015. február 28-ig jelenthetnek a kutyatulajdonosok.

Az önkormányzatoknál a mikrochippel ellátott, és az állatorvosnál korábban bejelentett kutyákat is be kell jelenteni.

Sőt azokat is, amelyek már szerepelnek a nyilvántartásokban, de időközben elpusztultak.

A törvény arról, hogy mi történik akkor, ha hibásak az adatok nem rendelkezik.

Arról viszont igen, hogy ha valaki elmulasztja az adatszolgáltatást, minimum 30 ezer forintos bírságra számíthat.

A bevalláshoz szükséges nyomtatványok általában az önkormányzatoknál szerezhetőek be vagy letölthetőek a webről az önkormányzati oldalakról, vagy

letölthető itt.

A kitöltött dokumentumokat postán lehet visszaküldeni, vagy személyesen kell bevinni, ritka esetekben beszkennelve e-mailben lehet elküldeni.

Az így kapott adatokat az önkormányzatok felviszik egy elektronikus nyilvántartásba.

Ilyen elektronikus nyilvántartás azonban meglepő módon már létezik. Ez az állatorvosok által kezelt PetVetData, amiben benne van minden amit az ebösszeírásnál is le kell írni. Ebben azonban csak 700 ezer kutya szerepel.

Vannak olyan becslések, amelyek szerint ennél akár háromszor több kutya lehet az országban. Nagy valószínűséggel az adatbázisból hiányzó kutyák többségének chipje sincs, illetve be sincsen veszettség ellen oltva. Szinte biztos, hogy a mostani ebösszeírásban sem fognak részt venni ezek az ebtulajdonosok. Bár az ebösszeírás egyik célja, hogy azok a kutyák is bekerüljenek a nyilvántartásba, amelyikben nincs chip.

A hiányzó chippért is bírság jár, minimum 45 ezer forint.

Így a legrosszabb esetben egy kutya után, ha nincs az önkormányzatnál bejelentve és állatorvos által bejegyzett chippel sincs megjelölve 75 ezer forintól kezdődő pénzbírságot is kaphat az eb tulajdonosa.

A kutyák nyilvántartása egyszerűsíti az ebadó kivetését és beszedését is.

Van olyan önkormányzat, ahol már két éve van ebrendészeti hozzájárulás vagyis ebadó.

A legtöbb település azonban bevezetését jelenleg nem tervezi.

Az állatvédelmi törvény értelmében a négy hónaposnál idősebb kutyák után évente 6000 forint ebadót szedhetne az önkormányzat a veszélyes ebek után pedig legfeljebb 20.000 forintot.

A menhelyről örökbefogadott, az ivartalanított, a védett, őshonos fajtákhoz tartozó és a dolgozó: pl. mentő, vakvezető és rendőrkutyák után nem szedhető ebadó.