Mi történt Czöndör Istvánnal?

Szerző: dbhir.hu 2014. 10. 08. 12:14
Kategória: Hírek

Más helyett írt alá egy dokumentumot, ez már csak utolsó csepp volt a pohárban – így fogalmazott a balatonboglári evangélikus lelkész áthelyezéséről Szemerei János, püspök. Az elmúlt napokban a helyi ellenzék több fórumon is arra utalt: politikai szerepvállalása miatt távolították el Czöndör Istvánt Balatonboglárról. Kérdésünkre az egyház püspöke megerősítette: a lelkész tudott az áthelyezésről, hiszen a kérdés már hónapok óta napirenden volt.

 

Mi történt Czöndör Istvánnal? - ezt a kérdést feszegeti a balatonboglári ellenzék facebook oldalán. Itt arról írnak, hogy képviselőjelöltjük, a helyi evangélikus lelkész kizárólag azért lépett vissza a jelöltségtől, mert püspöke - közösségépítés szándékával - áthelyezte Veszprém megyébe. De nemcsak az áthelyezés, hanem az időpontválasztás mögött is politikai okokat sejt a helyi ellenzék. Azt írják, idézem: „ Arra a kérdésre, hogy ez miért pont most történt meg, miért pont most vált aktuálissá? Vannak gondolataink, de azok is bekerülnek a megválaszolandó kérdések lassan mindent elnyelő, elszakíthatatlan zsákjába." A kérdésekre a Nyugati Evangélikus Egyház püspöke egyértelmű és világos válaszokat adott televíziónknak.

Szemerei János, püspök, Evangélikus Egyház:
- Augusztusban egy olyan dokumentumnak az aláírása került elő, amit megfogalmazni sem lett volna szabad, nemhogy más helyett aláírni.

Az, hogy az esperesi jelölésről szóló dokumentumot Czöndör István a gyülekezeti felügyelő helyett aláírta, ez már csak az utolsó csepp volt a pohárban - fogalmaz a püspök. Aki cáfolja, hogy Czöndör István képviselő jelöltségének és az áthelyezésnek bármi köze lenne egymáshoz. Már csak azért sem, mert az áthelyezés május óta napirenden volt, s ezt a lelkész is pontosan tudta.

Szemerei János, püspök, Evangélikus Egyház:
- Az önkormányzati választásokon szeptember 5-én lett jelölt, de az tudni kell, hogy ő tisztában volt azzal, hogy nem maradhat Balatonbogláron, már korábban. Mi levelet váltottunk, amikor kint volt Németországban, augusztus 24-én írt nekem levelet és nemcsak nekem, hanem két püspöktársamnak is, amiben a szolgálati helyekről érdeklődik. Mégis engedte magát belesodorni abba, hogy ez a társadalmi szervezet önkormányzati képviselőjelöltnek indítsa.

További érdekesség, hogy Czöndör István csak a püspöki engedéllyel gyakorolhatja lelkészi hivatását, hiszen bár a teológiát elvégezte, diplomáját nyelvvizsga híján nem kapta meg. A képviselőjelöltségről - bár kellett volna - Czöndör István nem értesítette egyházi vezetőit, a püspök is csupán az internetről értesült az indulásáról.

Szemerei János, püspök, Evangélikus Egyház:
- Nekünk még akkor sem szólt arról, hogy indulni fog. S, tudok arról, hogy erre felhívták a figyelmét itt helyben is, hogy mondja vissza, lépjen vissza. Csak ő ezeket valamiféle ellene való támadásnak értelmezte és nem sokat foglalkozott vele.

De nemcsak a lelkész, hanem az ellenzék is támadásként értékelte, sőt politikai okokat sejtett a háttérben, korábban erre utaltak több internetes bejegyzésben. Pár nappal később azonban az ellenzék polgármesterjelöltje már másképp látta a történteket.

Keserű Zoltán, polgármesterjelölt, BVE:
- Nem hiszem, nem. Ez megint csak egy ilyen kitaláció, persze furcsa az időzítés, hogy pont most kell lenni nyilvánvaló. Nem egy hónappal később, nem egy hónappal előbb, hanem pont most. De nem foglalkozunk ezzel, valószínű a véletlen furcsa összjátéka.

Bár szeptember 28-án Keserű Zoltán még azt írta bejegyzésében: Mi sem hagyjuk, hogy mindent megcsinálhassanak, bármeddig elmegyünk. Ma már az ellenzéki jelölt azt mondja: elfogadják a püspök döntését, szerintük ez az egyház belső ügye, de továbbra is sajnálják, hogy Czöndör Istvánnak mennie kellett.

Úgy fest, hogy az egyértelmű tények ellenére Czöndör Istvánból mártírt csinálna az ellenzék. Ezt mutatja az is, hogy az utolsó fórumokon ünnepélyesen búcsúznak el a lelkésztől.

 

Forrás:http://www.somogytv.hu/cikkek/103613/

           http://www.somogytv.hu/videok/hirado/103618/