Meteorológiai szolgálat: egy halálos vízi baleset sem történt kései viharjelzés miatt

Szerző: MTI 2015. 10. 30. 19:03
Kategória: Hírek


Az április elsejétől október végéig tartó vihar-előrejelzési szezonban tíz ember fulladt aBalatonba, de egyetlen olyan halálos kimenetelű vízi baleset sem történt, amely elmaradt vagy későn kiadott viharjelzés következménye lett volna - írta pénteki, az idei tavi viharjelzési szezonzáró közleményében az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

 

    Az OMSZ április elsejétől október 31-ig a nagyobb magyarországi tavaknál vihar-előrejelző szolgálatot üzemeltet, a viharjelzést és a riasztást a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság fényjelző rendszere biztosítja. Az idei szezonban a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai 107 esetben 256 fürdőzőt vagy hajózót mentettek ki a vízből.
    Az OMSZ kilenc napon mért 90 kilométer/órát meghaladó szélsebességet a Balatonnál, ez két nappal több, mint 2014-ben. A legerősebb vihar áprilisban érkezett a tóhoz,  április 28-án egy gyors mozgású hidegfront átvonulását követően Balaton-szerte viharossá fokozódott a szél: a déli part mentén általában 95-100, Balatonőszödnél 138 kilométer/órát is elérő maximális széllökések alakultak ki - közölték.
    A havi átlagos szélsebességet tekintve április és szeptember volt a két legszelesebb hónap, július, augusztus és október az átlagosnál kevésbé szelesen alakult.
    Az ország tavainál a 2015-ben a viharjelzési szezon első hat hónapjában az átlaghőmérséklet a sokévi átlagnál magasabb volt.
    Keszthelyen 1,1, Siófokon 2,2 Celsius-fokkal haladta meg a hat havi középhőmérséklet a sokévi átlagot. A nyár különösen forró volt, idén 38-40 napon is elérte vagy meghaladta a maximum hőmérséklet a 30 fokot, hat napon pedig 35 fok felett alakultak a maximumok. A Balaton vízhőmérsékleti maximuma júliusban három napon is meghaladta a  30 fokot.
    A csapadékviszonyok szempontjából szélsőségesen alakult a szezon. Az április volt a legszárazabb hónap, az októberben lehullott csapadékmennyiség viszont az ilyenkor szokásos háromszorosát is meghaladta, több helyen 150 milliméter körül alakult. A nyári hónapok közül június volt a legszárazabb hónap, augusztusban szárazság és csapadékos időszak is volt.
    A Balatonra kiadott másodfokú viharjelzések fenntartási ideje az előző évihez mérten kismértékű csökkenést mutat. A Velencei-tónál is 22 óra csökkenés mutatkozik, a Tisza-tónál viszont a másodfokú viharjelzések fenntartási ideje az előző évhez képest 59 órával több volt.
    A meteorológiai szolgálat jelezte, hogy a balatoni időjárásról az érdeklődők az OMSZ honlapján, a folyamatosan frissüllő www.met.hu/balaton oldalról kaphattak részletes információt. Ugyancsak jól szerepelt a viharjelzés és az időjárási helyzetet folyamatosan követő, szabadon letölthető, OMSZ-es Meteora mobil alkalmazás is - tették hozzá.