Megújul Balatonlelle szennyvíztisztító telepe

Szerző: MTI 2015. 02. 24. 16:06
Kategória: Hírek

Egy 2005-ös projekt feltámasztásával, három évnyi előkészítő munka után indulhat el a balatonlellei szennyvíztisztító telep rekonstrukciója egy 1,75 milliárd forintos vissza nem térítendő uniós és hazai támogatással megvalósuló projekt részeként - mondta Hidvégi József, a Dél-Balatoni Szennyvízelvezetés és Tisztítás Megvalósítását Célzó Önkormányzati Társulás vezetője a beruházás ünnepélyes alapkőletételénél kedden Balatonlellén.

    Hidvégi József emlékeztetett arra, hogy a tíz évvel ezelőtt indult, majd elakadt gigaprojekt még 76 települést érintett. A 2012-es újraindításakor a nagyprojektből többen leváltak, és a Kéthelytől Siófokig tartó megmaradt területet öt agglomerációra osztották fel a gördülékenyebb megvalósítás érdekében. Tavaly sikeresen elindult a somogytúri, a karádi, és a kéthelyi szennyvíztisztító projekt megvalósítása.
    A „Balatonlelle agglomeráció szennyvízkezelése” elnevezésű projektben a Balatonlelléhez tartozó Irmapuszta és Rádpuszta településrészeken, valamint Balatonbogláron és Fonyódon valósulnak meg fejlesztések. A lellei projekt az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretében a kohéziós alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból 1 747 732 954 forint vissza nem térítendő támogatással, több mint 2 milliárd forint összköltségvetésből valósul meg. Ennek részeként eddig Balatonlellén 5861 méter, Balatonbogláron pedig 623 méter gerincvezetéket fektettek le, lehetővé téve ezáltal a lakossági rákötéseket ott, ahol eddig nem volt megoldott a szennyvízelvezetés. A csatornázási munkákat a nyári szezon kezdetéig szeretnék befejezni.
    Hidvégi József kifejtette, a Balaton törvény értelmében csatornázatlan településrészen nem adható ki építési engedély az üdülőrégióban, ezért is fontos, hogy a Balaton déli partja a lehető legnagyobb mértékben csatornázottá váljon. Hozzátette, a projektet 2015 október végéig be kell fejezni, hogy év végéig megtörténhessen a pénzügyi elszámolása is.
    Móring József Attila (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő hangsúlyozta, kellett a kormányzati törekvés is ahhoz, hogy ez a projekt beindulhasson, és ne ragadjanak bent uniós források. Azokat a nehézségeket, amiket az érdekütközésektől kezdve a lejárt dokumentumokig, engedélyek beszerzéséig sok minden jelentett, csak példa értékű együttműködéssel lehetett legyőzni. Az MTI-nek nyilatkozva elmondta, bár a szűkre szabott határidő miatt a kockázatos uniós projektek közé sorolták a dél-balatoni szennyvízelvezetés és tisztítás megvalósítását is, és néhány részének kivitelezése valóban csúszhat, a balatonlellei agglomerátumot érintő beruházásokat "bizonyossággal" be lehet fejezni határidőre.  
    Winkler Tamás, a DRV Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy az eddigi csúszások miatt a cég végzett olyan beruházásokat az elmúlt években, ami biztosítja, hogy megfelelő határértékkel tisztítsák a szennyvizeket a projekt lezárultáig, hiszen a balatoni térségben kiemelt jelentősége van a környezetvédelemnek.