Mától szigorodnak az élelmiszerjelölés szabályai

Szerző: MTI 2014. 12. 13. 06:44
Kategória: Hírek

Mától szigorodnak az élelmiszerek jelölésének törvényi előírásai, mert az átmeneti időszakot követően hatályba lép a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló közvetlenül alkalmazandó uniós rendelet.

    A rendelet még 2011. december 12-én lépett hatályba, az élelmiszergyártók 3 év átmeneti időszakot kaptak az új szabályokra való átállásra.

    A rendelet szerint a kötelezően előírt információkat - mint a megnevezés, összetevők, nettó mennyiség, szavatossági idő - jól látható helyen, egyértelműen, az előrecsomagolt élelmiszerek esetén közvetlenül a csomagoláson vagy az arra rögzített címkén kell feltüntetni, a betűméret magassága pedig nem lehet kisebb 1,2 milliméternél.
    A nem előrecsomagolt élelmiszerek esetében nagyobb hangsúlyt kap az élelmiszer allergéntartalmára vonatkozó információ kötelező megadása, mint korábban. A rendelet az allergén információk tájékoztatási módjára vonatkozó szabályt nem határoz meg a nem előrecsomagolt élelmiszerek esetében, a tagállamok saját nemzeti rendelkezésben írhatják elő, hogy milyen eszközök segítségével és milyen formában kell közölni azokat.
    A Földművelésügyi Minisztérium (FM) az MTI érdeklődésére közölte: várhatóan a jövő héten jelenik meg az a miniszteri rendelet, amely lehetőséget ad arra, hogy ezt a tájékoztatást szóban is meg lehessen adni a fogyasztó számára. A tájékoztatási kötelezettség a kereskedelmi egységek csemegepultjára, a vendéglátóipari egységekre, valamint a közétkeztetésre is vonatkozik - írták.
    A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a megyei szakigazgatási szervek a mindenkori jelölési előírások teljesülését az éves monitoring vizsgálati terv alapján folyamatosan ellenőrzik az előállítóknál, a kereskedelemben, az üzletek polcain, vendéglátó helyeken egyaránt. Az ellenőrzés során figyelembe veszik, hogy a rendelet átmeneti időszakot határozott meg, így például a tápértékjelölést majd 2016. december 13-tól kell feltüntetni.
    A rendelet értelmében a 2014. december 12-ig jogszerűen forgalomba hozott termékek - így a raktárban készen tartás céljából tárolt, becsomagolt termékek - a minőség-megőrzési idejük lejártáig forgalomban lehetnek. Ez azt jelenti, hogy 2014. december 13. után mind az új jelölési szabályoknak megfelelő, mind a régi jelölési szabályoknak megfelelő termékek megtalálhatóak lesznek az üzletek polcain - közölte a Nébih.