Már élesben működnek az új közlekedésellenőrző kamerák

Szerző: MTI 2015. 03. 26. 06:21
Kategória: Hírek

Csütörtöktől élesben működik a Véda közúti intelligens kamerahálózat első 160 egysége, a sebességtúllépésekért már büntetést szabnak ki.

    A tesztüzem zárultával országszerte élesben működő 160 változtatható helyű kamera az eddig rendszerben lévő 80 mobil traffipaxot váltja ki.

Az úgynevezett komplex közlekedési ellenőrzőpontok (kkep) egyelőre csak a sebességtúllépést mérik, de az eszközök alkalmasak automatikus rendszámfelismerésre, forgalomszámlálásra, torlódások észlelésére, így segítséget jelentenek a közlekedésrendészetnek is.
    Az egyenként 5,7 millió forint értékű eszközöket európai uniós finanszírozásból vásárolta a rendőrség.
    Várhatóan a harmadik negyedévben jelennek meg a kkep-k kiegészítő funkciói: az eszközök képesek lesznek érzékelni és rögzíteni például azt, ha valaki járművével áthalad a tilos jelzésen, átlépi a záróvonalat, jogosulatlanul veszi igénybe a buszsávot, vagy nem kapcsolja be a biztonsági övet. Észlelik majd a közúton közlekedő, veszélyes árut szállító járműveket, vagy azt, ha valaki nem a kötelező haladási irányban közlekedik.
    A Véda eredetileg indiai eredetű női név; a rendőrség korábbi tájékoztatása szerint a rendszer azért kapta ezt a nevet, mert rövid, könnyen megjegyezhető, továbbá összhangban áll a projekt céljaival, hogy szerepel benne a "véd" szó. A Véda várhatóan 2015 végére épül ki teljesen, addig kiegészül egyebek mellett fix telepítésű pontokkal, az eszközök adatait feldolgozó és rendszerező informatikai rendszerrel, valamint a különböző adatbázisokat és intézkedő szerveket összekapcsoló adatkommunikációs hálózattal.

 

Traffipax információk Dél-Balaton, Kaposvár