Legek 2014-ben katasztrofavedelem.hu

Szerző: dbhir.hu 2014. 12. 31. 10:23
Kategória: Hírek

 Legtöbb riasztás egy hétvégén:

Május közepén Yvette söpört végig Somogy megyén. Hat Balaton-parti településen rendelte el a polgármester a védekezést a tó magas vízállása és az egyre erősödő széllökések miatt. Balatonboglár, Balatonlelle, Zamárdi, Siófok, Balatonfenyves és Fonyód első embere intézkedett a védekezés elrendeléséről, a part közeli épületek megóvása érdekében. Az önkormányzatok és a vízügy munkatársai folyamatosan figyelemmel kísérték az eseményeket a hatékony beavatkozás érdekében. Riasztották a járási mentőcsoportokat, a siófoki valamint a marcali katasztrófavédelmi kirendeltség az éjszaka folyamán mozgósította az önkéntes tűzoltó egyesületeket. Néhány óra alatt jelentősen megerősödött az északi szél, amely a magyar tengert felkorbácsolta, s a víz kilépett medréből.

A balatoni védekezésben résztvevő állomány – a Somogy, a Koppány, a Berzsenyi, a Vitorlás és a Sió Mentőcsoportok, valamint az önkéntesek – munkáját hivatásos tűzoltókkal erősítették meg. A barcsi, a nagyatádi, a marcali, a siófoki és a kaposvári hivatásos tűzoltóságról összesen 30 tűzoltót, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központból 45 hallgatót vezényeltek a Balaton-parti védekezéshez, a háborgó tó által veszélyeztetett területekre. Mindezt úgy, hogy a megyében jelentkező tűzoltási és műszaki mentési feladatokat a tűzoltóságok továbbra is maradéktalanul el tudják látni. S miközben a védekező erők homokzsákokkal védték az ingatlanokat a víztől – közel 10 ezer homokzsákot építettek be az ideiglenes védművekbe –, a kritikus pontokon szivattyúk üzemeltek. Amíg a Balatonnál védekeztek kétszázötvenen, addig Belső-Somogyban a kidőlt fák eltávolítása adott szakadatlan feladatot a tűzoltóknak. A jelzések tömegesen érkeztek a katasztrófavédelmi műveletirányítási központba. Mikorra a hétvége beköszöntött, Yvette is továbbvonult. A szél elcsendesült, „romokat” hagyva maga mögött az egész megyében. A tűzoltóknak pedig a károk felszámolása maradt. Három nap alatt 374 jelzés futott be a megyei műveletirányítási központba. A megyeszékhely és a Balaton térségében volt szükség legnagyobb számban tűzoltói beavatkozásra. 231 esetben útra dőlt fák eltávolításához riasztották az egységeket. Somogy megyében 49 lakóházban tett kárt a vihar, fa dőlt az épületekre és az erős szél megbontotta a tetőket. 12 esetben vasúti sínekre dőlt fa, tizenötször pedig felső vezetékeket leszakító ágak eltávolítása adott munkát a tűzoltóknak.

 Legnagyobb épülettűz:

Lángra kapott egy négylakásos társasház tetőtere február huszonhatodikán hajnalban Csurgón, a Soltra Alajos utcában. A tűzoltók kiérkezésekor az épület tetőszerkezete teljes terjedelmében égett. A csurgói önkormányzati tűzoltóság egységei értek először a káresethez, akik két vízsugárral kezdték meg az oltást. A tető utcafronti része beszakadt, de személyi sérülés nem történt. A tűzoltók átvizsgálták az épületet, de nem találtak bent senkit, a hét felnőttnek és egy gyereknek időben sikerült elhagynia az ingatlant. A beavatkozást a nagyatádi tűzoltóparancsnok irányította, de a helyszínre vonult a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is. A csurgói, a nagyatádi és a nagykanizsai egységek gyors beavatkozásának köszönhetően a lángok nem terjedtek át a szomszédos épületre.

Legnagyobb tűzeset

Felborult és kigyulladt egy üzemanyagot szállító kamion az M7-es autópálya 157-es kilométerszelvényénél, a Nagykanizsa felé vezető oldalon július harmincadikán. A balatonboglári önkormányzati és a marcali hivatásos tűzoltók azonnal a helyszínre indultak, majd a műveletirányítási központ a keszthelyi, a kaposvári, a nagyatádi és siófoki egységeket is riasztotta. 36 tűzoltó, több, mint egy órán át dolgozott a lángok elfojtásán. A jármű vezetője a helyszínen életét vesztette.

Legnagyobb robbanás:

Robbanás történt Juta külterületén egy lakóházban szeptember tizenhetedikén hajnalban. A robbanás erejétől a mintegy 12 négyzetméteres alapterületű épület összedőlt, a ház lakója pedig megsérült, de saját erejéből ki tudott mászni a törmelékek közül. A kaposvári hivatásos tűzoltók átvizsgálták a romokat, ahol két 11,5 kilogrammos és egy kemping gázpalackot találtak. A tűzoltók megállapították, hogy a gázpalackok nem sérültek meg, ám az egyik palackhoz a reduktor nem volt megfelelően rögzítve. A robbanás következtében a szomszédos telken parkoló két jármű és egy közeli épület is megrongálódott. Az összedőlt ingatlan tulajdonosát a mentőszolgálat munkatársai kórházba szállították.

A legtöbb elhullott állat:

Szalagkorlátnak ütközött és felborult egy szarvasmarhákat szállító nyerges vontató az M7-es autópályán Balatonfenyves közelében december tizennyolcadikán. A Horvátországba tartó jármű rakterében szállított állatok közül négy a baleset következtében elpusztult, a többi kiszabadult. A műszaki mentéshez a marcali és a balatonboglári tűzoltók vonultak, a mentést a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította. Az elkóborolt marhákat hőkamera segítségével kutatták fel, a tereléskor azonban három állat megvadult, ezért azokat ki kellett lőni, egy jószág elaltatásáról pedig az állatorvos intézkedett. A többi állatot sikerült felhajtani egy járműre, ami továbbszállította azokat. A felborult járművet egy Zalaegerszegről érkező daru segítségével állították kerekeire.

A legtöbb tűzoltó egy tűznél:

Tűzoltási gyakorlatot tartott a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Somogytarnócán azoknak a tűzoltóknak, akik eddigi szolgálati idejük alatt nagy mennyiségű éghető folyadék tüzével még nem találkoztak. A feltételezés szerint: éghető folyadék jutott a szabadba és ismeretlen okból meggyulladt. Barcsi, nagyatádi, marcali, kaposvári és siófoki tűzoltók küzdöttek a lángokkal. A folyadék tulajdonságaira tekintettel az egységek habbal avatkoztak be és gyakorolták azokat a mozzanatokat, amelyek éles helyzetben nélkülözhetetlenek a hatékony kárfelszámolásban. Az oltás során nagy hangsúlyt kapott az összehangolt munka, hiszen a tüzet három oldalról támadták, s közben egymás védelmét is biztosították védősugárral. A gyakorlaton résztvevő 78 tűzoltó tapasztalatot szerzett az éghető folyadékok égése során kialakuló jelenségekről (hatalmas füst, nagyméretű lángoszlop), a kialakuló magas hőmérséklet hatásáról, az ellene való védekezés lehetőségéről, a hővédő ruhában való beavatkozásról, valamint a habbal való oltásról.

Forrás:http://somogy.katasztrofavedelem.hu/hirek/3904-legek-2014-ben