Kijelölték a Balatonnál a védekezésért felelős szakembereket

Szerző: MTI 2014. 09. 13. 06:38
Kategória: Hírek

Az esőzések, és a Balaton magas vízszintje miatt 14 ponton kijelölték a védekezésért felelős szakembereket, de még sehol nem kellett elrendelni vízkárelhárítást a tó körüli településeken - tájékoztatta Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője az MTI-t pénteken.

 

    A Balaton vízszintje pénteken 126 centiméter volt, ami 16 centiméterrel meghaladja a szabályozási maximumot. Tavasszal a Balaton hasonlóan magas vízállásánál erősebb széllökésekkor utcákat öntött el a víz, több településen is védekezésre kényszerültek. A szóvivő elmondta, vízkárelhárításra egyelőre nincs szükség, a Balaton apasztásának sebességét pedig napokon belül növelni kívánják, figyelembe véve a Kapos folyóból a Sióba érkező vízmennyiséget, és a Sió terhelhetőségét is.
Az elmúlt napokban a Balaton vízgyűjtő területére hulló jelentős mennyiségű csapadék miatt Siófok polgármestere már elrendelte a 24 órás figyelőszolgálatot. Reményei szerint arra nem kell számítani, hogy a tó vize a napokban a partra is kicsap, de ahol nem kellően megoldott a csapadékvíz elvezetése, ott a vízszint emelkedése miatt fel kell készülni arra, hogy a pincék víz alá kerülhetnek. A figyelőszolgálatban a katasztrófavédelem, a vízügy munkatársai és a siófoki Városőrség is részt vesz.