Jelentősen csökkent a bűncselekmények száma nyáron a Dél-Balatonnál

Szerző: MTI 2015. 09. 30. 19:02
Kategória: Hírek

Somogy megyében az elmúlt két évben több mint 40 százalékkal csökkent a bűncselekmények száma a nyári hónapokban, a bűnmegelőzési központoknak ebben és a fiatalok tudatformálásában is szerepük van - hangzott el a Dél-Balatoni Szezonális Bűnmegelőzési Központ évadzáró rendezvényén kedden Siófokon.

 

    Piros Attila, Somogy megyei rendőrfőkapitány elmondta: két évvel ezelőtt 4623, tavaly 3492, idén pedig 2640 bűncselekmény történt Somogy megyében a három nyári hónapban. A megye bűnügyi mutatóinak alakulását jelentősen befolyásolják a siófoki adatok, hiszen ott nyaranta megtízszereződik a lakosság száma. Ezért csoportosítottak ezen a nyáron is jelentős rendőri erőket, köztük lovas és kutyás rendőröket a tópart legnagyobb városába - tette hozzá.
    Közölte, az eredmények a strukturális változásoknak, az új intézkedéseknek is köszönhetőek. Fontosnak nevezte, hogy az idén négy településen működő Dél-Balatoni Szezonális Bűnmegelőzési Központ ténykedése a jövőben több balatoni településre és több iskolára is kiterjedjen. A diákok itt tanulhatják meg a legjobban, mi is az az áldozattá válás és megelőzés - fogalmazott.
    A közlekedési balesetekről szólva elmondta, ezen a téren nem történt jelentős változás, a nyári hónapokban a korábbi évekhez hasonló nagyságrendű volt azok száma: 2640 baleset történt a megyében.
    Idén július elejétől augusztus 24-ig a Dél-Balatoni Szezonális Bűnmegelőzési Központ keretein belül Balatonlellén, Siófokon,Balatonföldváron és Balatonszárszón 175, rendészeti fakultációra járó középiskolás látott el járőrszolgálatot, váltott csoportokban, rendőri irányítás mellett, "Bűnmegelőzés" feliratú pólókban. (Fonyódon és Marcaliban is működtek városi bűnmegelőzési centrumok.) Nagy szerepük volt a többi között a strandi lopások visszaszorításában, eltűnt gyerekek megtalálásában és a gépkocsilopások megakadályozásában.
    Király Richárd, Siófok rendőrkapitánya kiemelte: sokat segítettek a bűnmegelőzési centrum diákjai, de ehhez kellett az őket irányító rendőrök, pedagógusok munkája is.
    Kitért arra, a rendőri intézkedések, átcsoportosítások és a többféle bűnmegelőzési munka hatására a siófoki kapitánysághoz tartozó 45 kilométeres partszakaszon több százas nagyságrendben csökkent a bűncselekmények száma, és számottevően kedvesebb lakásbetörés történt, mint az előző években.
    Fügedi László, a Fehér Gyűrű áldozatvédő szervezet vezetője az MTI-nek arról számolt be, hogy tizenharmadik éve vannak jelen aBalatonnál, és míg korábban több ezer, bajba került embernek kellett segíteniük, idén az egész évben működő siófoki irodájukban a 264. esetnél tartanak.
    Garamvölgyi László a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács szóvivője a rendezvényen követendő példaként említette Balatonszárszót, ahol egyfajta mintaprojektként a rendőrséggel együttműködő polgárőrség munkájával sikerült teljesen visszaszorítani a korábbi években komoly gondot jelentő nyaralófeltöréseket.