Hőség - Nem veszélyezteti a balatoni halállományt a kánikula

Szerző: MTI 2015. 07. 22. 14:24
Kategória: Hírek

A Balaton oxigénszintje megfelelő, a tó felmelegedése nem veszélyezteti a halállományt - mondta Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHN) vezérigazgatója az MTI-nek.

    Ha a hőségben nagyon lecsökkenne a víz oxigénszintje, az okozhatna halpusztulást, de a Balatonnál most nem kell ettől tartani, a tó vize ugyanis nagyon tiszta, kevés az alga - közölte a vezérigazgató.
    A hőség akkor lehet veszélyes, ha hirtelen következik be a felmelegedés. A Balaton fokozatosan melegedett fel, nem jelent problémát a halaknak, hogy most 3-4 fokkal melegebb a víz a szokásosnál - ismertette.


    A Balaton nagy kiterjedésű vízfelület, középső részén 3-4 méteres a víz, ami bőven elég arra, hogy különböző hőrétegek alakuljanak ki, és az alsó vízrétegek hűvösebbek - mondta el Szári Zsolt.
    Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a halak szokásai megváltozhatnak, és lehet, hogy elhagyják a partközeli részeket, inkább a mélyebb vizet keresik.
    A vezérigazgató szerint a jelenlegi hőség a kisebb tavak, például olyan halastavak esetében okozhat kritikus helyzetet, ahol nagy az algásodás és a haltömeg.