Hamarosan javul a a vízminőség Szőlőskislakon

Szerző: dbhir.hu 2015. 03. 24. 06:06
Kategória: Hírek

Több mint 78 millió forintos európai uniós támogatást nyert a Balatonboglár Városi Önkormányzat arra a feladatra, hogy megoldja a szőlőskislaki településrész ivóvízproblémáját. A csaknem 87 millió forintos beruházás 10 %-os önrészét is támogatásból finanszírozzák, így a lakosság számára nem jelent anyagi terhet a fejlesztés.

 

Hazánk az európai uniós csatlakozás során vállalta a nemzetközi normák követését, s ezzel együtt a magyar otthonokba kerülő ivóvíz minőségének javítását. A jelenlegi szőlőskislaki vízműben a kút nyers vize határérték feletti mennyiségben tartalmaz ammóniumot, mangánt és vasat, de a szolgáltatott ivóvízben is magas volt a mérések során az ammónium- és nitrit tartalom. Ennek megoldására nyújtott be pályázatot az önkormányzat 2013-ban, és nyerte el az Európai Unió és a magyar állam támogatását.

A Balatonboglár-Szőlőskislak Ivóvízminőség-Javító Program keretében jóváhagyott műszaki megoldással üzemen kívül helyezik a meglévő vízművet: a szőlőskislaki településrész ezután Balatonboglár felől a Nyugat Balatoni Regionális Vízműről való vízátvétellel kap ivóvizet. Ennek köszönhetően 2015 nyarától a Balaton északi parti településeit is ellátó nyirádi karsztvízbázisból érkezik az ivóvíz a szőlőskislaki otthonokba.

A tavalyi évben lefolytatott közbeszerzési eljáráson a kivitelezési munkákat az 1. sz. Mélyépítő Kft. nyerte el. A vállalkozás először a kivitelezési tervdokumentációt készítette el, majd egyeztette a vezetéképítéssel érintett közmű-üzemeltetőkkel és az állami közút kezelőjével. Az elmúlt hónapokban elvégezték a program által érintett utcákban a közműfeltárásokat, védőcsöveket helyeztek el és kicserélték a tűzcsapokat. Mivel a közutak mentén csak március 15. után lehet építési munkát végzeni, ezért a szabályokat betartva a mai naptól vehet nagyobb lendületet az építés. A Balatonboglár és Szőlőskislak közötti új közüzemi ivóvíz összekötő vezeték csatlakozási pontja az M7-es autópálya építésekor már korábban lefektetett vezeték lesz, amelynek közelében nyomásfokozó állomás épül.

Forrás:www.balatonboglar.hu