Félreértések a szonár használati tilalommal kapcsolatban

Szerző: dbhir.hu 2015. 11. 05. 20:07
Kategória: Hírek

Több horgász kérdést is kaptunk a november 1-től életbe lépett szonár használati tilalommal kapcsolatban, ezért az alábbi cikkben igyekszünk eloszlatni a félreértéseket.

 

A 2013. évi CII. a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvényhez kiadott 133/2013. (XII. 29.) VM rendelet 28. § (19) bek. szerint: „November 1. és március 15. közötti időszakban a vermelő halállományok védelme érdekében szonár használata a halfogási tevékenységhez tilos.” - Ez a jogszabály tehát országos érvényű, függetlenül a helyi horgászrendtől kötelező a betartása. Halászati őreink abban az esetben járnak el, ha a vízi járműben egyidejűleg halfogásra alkalmas eszközt és szonárt is találnak. (Nem vizsgálják azt, hogy az eszköz be van/volt-e kapcsolva.)

Hová lett a szonár-tilalom a Balatoni Horgászrendből?

Félreértésre adott okot, hogy a horgászok a szonár használatának tiltását nem találták a Balatoni Horgászrendben, míg a korábbi években szerepelt ott. Az új halgazdálkodási törvény előtt a szonár használatának tilalma csak helyi, balatoni horgászrendi szinten valósult meg, ezért volt feltüntetve a területi jegyeken is. Az idézett rendeletet 2013. december 29-én adták ki, ekkor a 2014. évre szóló balatoni területi jegyek már nyomdában voltak, így került rá a tavalyi jegyekre is a szabályozás. Viszont a jogszabályok azt írják elő, hogy a helyi horgászrendben azokat a szabályokat kell feltüntetni, amelyek az országos érvényű jogszabályoktól eltérnek – így 2015-től a Balatoni Horgászrendből kivettük a szonár használatát tiltó pontot, hiszen azt a törvény tartalmazza. Erre (több más törölt pont mellett) az új horgászrendünkről hírt adó cikkünkben felhívtuk a horgászok figyelmét.

 

„Halradar” vagy szonár?

A másik gyakran előforduló félreértés a „halradar” kontra szonár megnevezésből ered. Néhányan ugyanis úgy gondolják, hogy a két megnevezés eltérő eszközöket takar, így ha a törvény a szonárt tiltja, a "halradar" használata szabályos. Ennek alapja egy fordítási hiba, amelynek nyomán a horgász köznyelvben a halkereső eszköz „halradar” néven terjedt el – ez a megnevezés azonban teljes mértékben helytelen. A radar (radio detection and ranging) angol mozaikszó ugyanis a levegőbe kibocsátott rádióhullámok visszaverődésének érzékelése alapján különféle tárgyak helyét tudja megállapítani, míg a szonár (sonar - sound navigation and ranging) hidroakusztikus elven működik, azaz a víz alatt kibocsátott hanghullámok visszaverődését érzékeli, és ez alapján határozza meg a víz alatti testek vagy a mederfenék helyzetét. Így a halkereső eszközöket „radar”-nak nevezni hibás, még ha a hazai kereskedők ilyen névvel is illetik termékeiket. Az angol nyelvben nem is találunk ilyen téves megnevezést, a „sonar” szó mellett a „fishfinder” van használatban. A német nyelvben pedig az „Echolot” szó használatos, amely a görög echo, azaz visszhang szóra utal. Tehát mi a jogszabály alkalmazóiként a halgazdálkodási törvényben említett szonár alatt értjük az összes halkeresésre alkalmas eszközt.

Forrás:http://balatonihal.hu/