Félárnyékos holdfogyatkozás

Szerző: dbhir.hu 2016. 09. 16. 18:47
Kategória: Hírek

A félárnyékos (penumbrális) holdfogyatkozás abban különleges, hogy a Hold csupán a Föld árnyékának külső részébe lép be. Ez a jelenség nem túl látványos, hisz alig változik a telehold fénye, jó esetben a visszavert fény kissé sárgás színt kap a megfigyelések szerint - írja a Galileo Webcast.

A Hold Budapestről nézve 18:52-kor kel fel (az ország nyugati részén kb. negyedórával később, keleti részén negyedórával korábban). A félárnyékba belépés valamivel rögtön este 7 előtt kezdődik (minden időpont nyári időszámítás szerint). A belépésnek először szinte semmi jele nem lesz, várhatóan egy jó félórával később kezdenek megjelenni jelei: a holdkorong bal felső része kezd elszürkülni, kevésbé fényesebb lesz.

A félárnyékos fogyatkozás 20:54:16-kor lesz a legnagyobb fokú, ekkor látszik a Hold (vagy annak egy része) a leghalványabbnak. Égi kísérőnk egytizede azonban bele sem merül a félárnyékba, azt a Nap teljes korongja sütni fogja. Kb. 22:30-ig észlelhető a homályosabb, halványabb Hold, utána egyre kevésbé lesz a félárnyékban. A jelenség formailag 23 óra előtt ér véget, a jelenség teljes időtartama így 3 óra 59 perc.

A különleges csillagászati jelenséget a Galileo Webcast oldalán élőben is nyomon követhetjük.

Képeink a jelenségről:







Fotók:Magyar András