Elfogadták a Somogy Megyei Önkormányzat idei költségvetését

Szerző: MTI 2016. 02. 19. 13:51
Kategória: Hírek

Elfogadta közgyűlése a Somogy Megyei Önkormányzat idei költségvetését pénteken.

A Fidesz-KDNP többségű testület által kilenc igennel, három nem szavazat és három tartózkodás mellett elfogadott rendelet szerint az önkormányzat 2016-ban mintegy 320 millió forintból gazdálkodik, a büdzsé bevételi és kiadási főösszege közötti 61 millió forint különbözetet az önkormányzat előző évi pénzmaradványból fedezi.

Az önkormányzat a személyi, dologi, működési kiadások mellett mintegy 6 millió forintot költ informatikai korszerűsítésre és 2 milliót tervez a vármegyeháza esetleges felújítási munkálataira.

Jakó Gergely (Fidesz-KDNP), a közgyűlés elnöke az ülésen azt mondta: takarékos, szinte kizárólag a kötelező kifizetéseket magában foglaló költségvetés született. "A büdzsé jól tervezett, stabil és reális" - fogalmazott.

Kolber István, a Demokratikus Koalíció és Gyenesei István, a Somogyért Egyesület képviselője a költségvetésről folyó vitában utalt arra, hogy a megyei önkormányzathoz korábban 40 intézmény 5 ezer munkavállaló tartozott, és a büdzsé az idei nyolcszorosa volt.

Gyenesei István szerint a 320 millió forint kevés egy megye egészének képviseletét, érdekeinek felszínre hozását, továbbítását vállaló önkormányzatnak, amely ma kevésbé a döntésekben, inkább az előkészítő munkákban jut szerephez.

Jakó Gergely reagálásában közölte: az önkormányzati reformot megelőző évek büdzséi az intézményfenntartás költségeinek csak a felét fedezték, ezért akkor, a mostanival ellentétben, hitel felvételére volt szükség.

Füstös János (Fidesz-KDNP) képviselő utalt arra, hogy Somogy megye több mint 50 milliárd forint pályázati forráshoz jut a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP) 2020-ig. Nem az a fontos, ki dönt erről, hanem az, hogy ezt a pénzt a megye önkormányzatai, civil szervezetei, vállalkozói, a somogyi polgárok kapják - hangoztatta.

A közgyűlés döntött arról is, hogy az önkormányzat a kormányhivatallal közösen 1,35 milliárd forintról szóló támogatási kérelmet nyújt be a megyei szintű foglalkoztatási együttműködések kialakítására kiírt TOP-pályázatra. A támogatástól a foglalkoztatási programok hatékonyságának növekedését, a foglalkoztatás, a gazdaság bővülését várják.