Biztonsági fejlesztésekre és kiemelt rendezvényekre költ a Balaton Fejlesztési Tanács

Szerző: MTI 2015. 02. 20. 14:29
Kategória: Hírek

Balaton Fejlesztési Tanács 70 millió forint fejlesztési forráshoz jut a hazai költségvetésből az idén, míg tavaly 220 millió forintot kapott; a testület csütörtöki siófoki ülésén úgy döntött, hogy a keret zömét közbiztonsági és vízbiztonsági fejlesztésekre, valamint kiemelt rendezvények támogatására fordítják.

    Molnár Gábor, a tanács munkaszervezetének igazgatója elmondta: a balatoni fejlesztéseket részben a hazai, részben uniósból forrásból fizetik. Még keresik az uniós forráslehetőségeit azoknak a fejlesztéseknek, amelyek korábban a hazai költségvetési támogatásokból valósultak meg - tette hozzá.

    Emlékeztetett arra, hogy a tanács által elfogadott Balaton-stratégiát már tavaly év végén elküldték a minisztériumoknak. Ismeretei szerint a régiós fejlesztési koncepcióból kormány-előterjesztés készül, ami várhatóan februárban, de legkésőbb márciusban a kormány elé kerül. Sürget az idő - fogalmazott -, mert az operatív programok véglegesítése megtörtént, a megyék által koordinált területi programok véglegesítése pedig a következő hetekben történik, és ezekben kellene forrást találni a balatoni célok megvalósítására.
    A BFT tavaly októberben egyhangúlag fogadta el a kiemelt üdülőkörzet fejlesztési koncepcióját a 2014-2020 közötti uniós ciklusra. A kitűzött stratégiai célok maradéktalan megvalósítása mintegy 300 milliárd forintba kerülne. Azóta a Balaton számára fontos célokat elfogadták és támogatandónak tartották az érintett tárcák, így a régió bízik abban, hogy ezekből minél több meg fog valósulni - hangzott el az ülésen. (A BFT a 2000-es évek elején több mint egymilliárd forintos fejlesztési keret felett rendelkezett, hat évvel ezelőtt több mint 800 millió forinttal gazdálkodhatott, az utóbbi években viszont csökkent a közvetlen ráhatása a régió fejlesztési forrásainak elosztására - derült ki az ülésre készület egyik előterjesztésből.)
    A tanács csütörtöki ülésén megszavazta a "Mozdulj, Balaton!" strandi szabadidősport programsorozat idei programját is, 11,8 millió forintos költségvetéssel. A tervek szerint a programsorozathoz 6,5 millió forintot az Emberi Erőforrások Minisztériuma, 2,5 millió forintot a BFT, míg a többit a települések hozzájárulása biztosítja.
    Az ülésen elfogadták a tanács idei munkatervét, amiből kiderült, olyan sok kérdés érkezett a szervezethez a Balaton vízszintjével és halgazdálkodásával kapcsolatban, hogy ezekkel a témákkal egy külön szakmai napon kívánnak foglalkozni.