A kockás sikló az év hüllője Magyarországon

Szerző: dbhir.hu 2016. 01. 17. 16:35
Kategória: Hírek

A kockás siklót választotta az idei év hüllőjének a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) kétéltű- és hüllővédelmi szakosztálya.

Az egyesület csütörtöki közleménye szerint kevésbé közismert, hogy Magyarországon két vízisiklófaj él, amelyek közül a kockás sikló az, amelyik jobban kötődik a vízhez. A Balatonon például gyakrabban lehet vele találkozni, mint közeli rokonával, a vízisiklóval, hiszen előszeretettel húzódik meg csónakokban, vitorlás hajókon, bukkan fel zsúfolt strandokon vagy keres magának menedéket nyaralóépületekben.

A magyarországi vizek természeti állapotának romlása, a folyó- és tópartok átalakítása, kiépítése azonban komolyan veszélyezteti ennek a fajnak a fennmaradását, ezért többek közt ismeretterjesztő előadásokkal, családi programokkal és kirándulásokkal kívánják a szakemberek szélesebb körben megismertetni és megszerettetni ezt a különös kígyófajt

Az idei programok során az MME kétéltű- és hüllővédelmi szakosztálya nagy hangsúlyt fektet a faj elterjedésének feltérképezésére is, amelyben bárki részt vehet: a kockássikló-védelmi évre megújult Országos Kétéltű- és Hüllőtérképezés Program honlapjára bárki feltöltheti megfigyelési adatait.

.