Várják a döntést több mint száz balatoni állami ingatlanról

Szerző: dbhir.hu 2018. 07. 16. 22:15
Kategória: Hírek

Két évvel ezelőtt kezdeményezte 129 állami tulajdonú ingatlan önkormányzati hasznosítását a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT), amely ügyben eddig – főként a turizmus irányítás átalakítása miatt – nem volt előremozdulás. „Reményeink szerint most, hogy a kormányzati struktúra átalakításával kiemelt szerephez jutott az állami vagyonnal való gazdálkodás, hamarosan megszülethetnek a döntések az ügyben” – nyilatkozta dr. Molnár Gábor, a BFT munkaszervezetének ügyvezető igazgatója, a hirbalaton.hu-nak.

Molnár Gábor kiemelte, a kormány által 2017. október elején elfogadott Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégiával összhangban kell kidolgozni minden térség stratégiáját, és a balatoni állami tulajdonú ingatlanok sorsa érinti ezt az ágazatot. Minden bizonnyal ezért nem született a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) felé tett kezdeményezéssel kapcsolatban eddig döntés.

A BFT és az MNV már 2013-ban elkezdett tárgyalni arról, hogy a balatoni szervezet elvégzi a kiemelt üdülőkörzet területén lévő, az MNV kezelésében levő állami ingatlanok felmérését és tervet készít azok hasznosítására. A felmérés 2015 és 2016 között elkészült, és csak azokat az ingatlanokat érintette, melyek ingyenes átadását még nem kérték és nem is tervezték az önkormányzatok.

A cél hasznosítani a parlagon heverő állami ingatlanokat

A BFT ekkor 129 ingatlanról kezdett egyeztetést. A cél az volt, hogy a kihasználatlan, jobb sorsra érdemes állami tulajdonú ingatlanokat hasznosíthassák az önkormányzatok. Az érintett ingatlanok közül több elhanyagolt, sőt akadnak olyanok is, amelyek karbantartását kényszerűségből évtizedek óta a helyi önkormányzatok végzik.

Az önkormányzatok a legtöbb esetben vízpart-rehabilitáció céljára, a települési környezet minőségének javítására, a strandok-, a horgász- és kerékpáros turizmus, valamint a vitorlázás fejlesztéseire hasznosítanák az állami ingatlanokat, azok vagyonkezelésbe vételével.

Mától szerdáig lehet licitálni a györöki Kastély Hotelre

Mától lehet licitálni július 18-ig a balatongyöröki kormányüdülőre. Bardóczy Árpád, a BFT felmérésben résztvevő ingatlan-tanácsadója a hirbalaton.hu-nak elmondta, hogy az árverésre bocsátott balatongyöröki Kastély Hotellel kapcsolatban is jelezte a helyi önkormányzat, kész átvenni azt üzemeltetésre, ha nincs más jelentkező. A BFT akkor nem javaslata a vagyonkezelési viszonyok megváltoztatását az igen értékes, nagy zöld területtel is rendelkező, partközeli ingatlannal kapcsolatban. Egyrészt mert a jövőjét leginkább az biztosítja, ha tőkeerős üzemeltető kezébe kerül, hiszen komoly felújításokat is kellene végezni benne, másrészt tekintettel kellett lenni az állami költségvetés érdekeire is – tette hozzá.

Forrás: hirbalaton.hu