Utoljára 1962-ben billent meg ennyire a Balaton víztükre

Szerző: dbhir.hu 2020. 02. 12. 14:29
Kategória: Hírek

Utoljára 1962-ben billent meg ennyire a Balaton víztükre, hétfőn 82 centiméter volt a kilengés a hazai tó nyugati és keleti partja között.

A Ciara vihar Nyugat-Európa felől érte el Magyarországot, a medencehatás miatt ereje és iránya mérséklődött. A ciklon a nyugati országrészekben pusztított leginkább, a legnagyobb széllökést óránkénti 111 kilométeres sebességgel azonban a Kékestetőn mérték - közölte Juhász Árpád geológus.

Hozzátette, a Balatonnál a jellemző szélirány a nyugati és a Bakony felől érkező északnyugati, ilyenkor hirtelen veszélyes vihar jön létre és megjelennek a déli parton az ingatlanokat veszélyeztető nagy hullámok. Délnyugati szélirány sokkal ritkábban fordul elő, ilyen esetben tapasztalható a Balaton két széle közötti kilengés a víztükrön, aminek hatására Balatonkenese térségében magasabb a vízállás, mint Keszthelynél.

A szakértő hangsúlyozta, a szélenergia felhasználására hazánkban kevés helyen van kellően erős szél, ide tartozik a Kisalföld térsége, mivel a Dévényi-kapun át érkező erős légmozgások miatt ez a régió Magyarország legszelesebb vidéke.