Ünnepélyes alapkőletétel Balatonszemesen

Szerző: dbhir.hu 2019. 10. 19. 20:56
Kategória: Hírek

    Ünnepélyes keretek között helyezték el az újabb bírósági képzési intézmény alapkövét Balatonszemesen. A MIA-Balaton 2021. januárjára készülhet el.

Az épületegyüttes a legkorszerűbb eszközök által támogatott oktatások lebonyolítását teszi majd lehetővé. A MIA-Balaton több funkciót is ellát majd. Az 1270 négyzetméter alapterületű központi épület oktatási célokat szolgál, míg a másik, 1320 négyzetméter alapterületű épületrész a képzésen részvevők étkezési- és szálláslehetőségét biztosítja.  A beruházás azért vált időszerűvé, mert a bírósági képzéseknek eddig helyet adó budapesti épület az elmúlt években egyre kisebbnek bizonyult a megnövekedett igényekhez képest.
 
A MIA-Balaton formai és funkcionális tulajdonságainak kialakítása maga is különleges módon történt. A MOME tanárainak koordinálásával az építészek, a belső építészek és a majdani használók - bírók és igazságügyi alkalmazottak - közösen, workshop jellegű eseményeken keresztül alakították az épület külső és belső képét. Véleményezték a formálódó látványterveket, a dizájn elemeket, a burkolati és anyagmintákat. A Balatonszemes településsel egyeztetett tervek az Országkép- és településképvédelmi szempontú előzetes véleményezésen is kiválóan megfeleltek. 
 
A tervezés során fontos szempont volt, hogy az épületek harmóniában legyenek a környező fákkal és terekkel, ezért a tervezők nagy üvegfelületeket alkalmaztak. Azt is szem előtt tartották, hogy a kortárs épületegyüttes modern és időtálló legyen, tökéletesen illeszkedjen a balatoni tájba és minden eleme visszatükrözze a magyar tenger sajátos hangulatát. A tervezés és a kivitelezés során nagy hangsúlyt kapott a környezettudatosság és az energiahatékonyság. Ennek jegyében olyan építészeti anyagok felhasználásával tervezték az épületet, amelyek tartósak és nem igényelnek utólagos kezelést. 
 

Az ünnepélyes alapkőletételen dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke kiemelte: a Magyar Igazságügyi Akadémia (MIA) által rendezett és koordinált képzések száma 400-ról 4 ezerre emelkedett, a képzések résztvevőinek száma pedig 5 ezerről 18 – 25 ezerre nőtt. A MIA-Balaton elindulásával bővülhet a hivatásrendekkel együtt szervezett képzések száma, de az új épület magában hordja annak lehetőségét is, hogy a bíróképzés közép-kelet európai centrumává váljon.
 
Simon Veronika építész köszöntőjében kiemelte, a tervezés során elsődleges szempont volt, hogy az épületegyüttes a térség építészeti, kultúrtörténeti és természeti adottságaihoz is illeszkedjen. Példaértékűnek nevezte a megrendelői hozzáállást, ami véleménye szerint meglehetősen ritka Magyarországon. Simon Veronika leszögezte: az oktatási központ nem a mának, hanem a holnaputánnak épül.
 
Hévízi János, a kivitelező konzorcium ügyvezető igazgatója beszédében hangsúlyozta: augusztus első hetében indultak el a kivitelezési munkák, amire 18 hónap áll rendelkezésükre. Környezetbarát, energiahatékony, magas színvonalú épület készül - tette hozzá. A kivitelezési tervet az elmúlt időszakban túlteljesítették, a tél beállta előtt tető alá kerülnek az épületek és indulhatnak a belső munkálatok is.
 
Az időkapszulát az OBH elnöke, a MIA Balaton építésze és kivitelezője, valamint Balatonszemes polgármestere helyezte el. Az időkapszula többek között az Octogon építészeti magazin különkiadását is tartalmazza, amely az elmúlt évek nagyszabású bírósági épületfejlesztéseit mutatja be.

Forrás: https://birosag.hu/