Több mint 12 milliárdot szánnak a balatoni hajózásra

Szerző: dbhir.hu 2016. 12. 29. 16:51
Kategória: Hírek

A Balatoni Hajózási Zrt. hajóparkjának fejlesztésére 4,9 milliárd, a Badacsony-Fonyód közötti kompjárat megvalósítására 5,6 milliárd, kikötőfejlesztésekre további 2,1 milliárd forint támogatást terveznek hazai forrásból – derül ki a legfrissebb Magyar Közlönyből.

A kormány döntött arról, hogy 2020-ig 365,4 milliárd forintos keretet biztosít balatoni fejlesztésekre magyar és uniós forrásokból. A támogatott stratégiai célok között kiemelt helyet foglal el a közúti, vízi, légi közlekedési infrastruktúra és járműpark fejlesztése és a turisztikai szolgáltatások fejlesztése.

A második balatoni komp 5,5 km-re rövidítené a Fonyód és Badacsony közötti távolságot, ami közúton 70 km. A Balaton északnyugati partjára tartóknak nem kellene a 71-es úton araszolniuk, ha a gyorsaságot és kényelmet választanák.

A 2012-ben elkészült megvalósíthatósági tanulmány szerint a szántódi rév gépjárműforgalmának 20-25 százaléka, évi 70 ezer autó terelődne át az új kompjáratra, és legalább még egyszer ennyi jármű szállítására volna igény. A 60-65 méter hosszú komphajókon 48-50 autónak és az egyéb terheléstől függően 350-500 utasnak lenne hely.

Kollár József, a Bahart vezérigazgatója korábban úgy nyilatkozott, hogy a beruházás részeként kialakítanak két kompkikötőt, kiépül a szükséges közlekedési infrastruktúra, a Bahart pedig beszerez két kombinált hajót, amelynek felső szintjén ötszáz fő befogadóképességű utasfedélzet található, alsó szintje pedig mintegy negyven gépkocsi szállítására lesz alkalmas. A teljes projekt megvalósítása két-három évet vehet igénybe.

Forrás:www.hirbalaton.hu