Tizenötezer indulót várnak jövőre a 14. Ultrabalatonon

Szerző: dbhir.hu 2019. 09. 12. 20:04
Kategória: Hírek

     Tizenötezer indulója lesz jövőre a 14. alkalommal sorra kerülő NN Ultrabalaton elnevezésű Balaton-kerülő tömegsportrendezvénynek, amelyen egyéniben és váltóban, futva vagy kerékpározva teljesíthető a 221 kilométeres táv.

    Az esemény csütörtöki sajtótájékoztatóján Zelcsényi Miklós versenyigazgató bejelentette, hogy miután az idén májusban megrendezett Ultrabalaton után a 13 ezer résztvevő 5,2 tonna szemetet "termelt", úgy döntöttek, hogy 2020-ban zöld szemléletű rendezvényt szerveznek.


    Az első napon a már hagyományossá vált tésztapartinkon csak újrahasznosított, illetve papírból készült evőeszközöket és tányérokat adunk a vendégeknek, a rajtcsomagokba ezentúl nem helyezünk el szórólapokat, nyomtatott műsorfüzetet pedig nem fogunk gyártani, de a résztvevők számára minden információ elérhető lesz online, illetve a fejlesztés alatt álló mobiltelefonos applikációnkon

mondta Zelcsényi Miklós. Hozzátette, hogy a tavalyi szemétmennyiséget legalább a felére, de inkább a harmadára szeretnék csökkenteni.
    A versenyigazgató hangsúlyozta, hogy a nagy európai futóversenyek közül az Ultrabalaton lesz az első ilyen, zöld szemléletű, környezettudatos esemény. Bemutatta azt az újrahasznosítható, úgynevezett trail-poharat is, amely a 2020-as rendezvényen váltja az eddigi műanyag poharakat. Kiemelte, hogy a frissítőpontokon felgyülemlett műanyagpalackokat szelektíven gyűjtik és adják majd le, hogy újrahasznosítható alapanyaggá váljanak.
   

Ezekkel az intézkedésekkel az a célunk, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjunk magunk után

tette hozzá.
    Sárfalvi Péter, az Emmi sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkára kiemelte, hogy az ilyen és ehhez hasonló sportrendezvényekre azért van nagy szükség, mert fontos minél több embert rávenni a rendszeres testmozgásra.


    Magyarországon 2010 előtt 5 százalék volt a rendszeresen sportolók aránya, ez ma már 12-14 százalékra kúszott fel, de a távlati cél az, hogy ez 20 százalékra emelkedjen

jelentette ki a helyettes államtitkár.
    Sztanó Imre, a névadó szponzor NN Biztosító vezérigazgatója arról számolt be, hogy a cég világszerte 60 futóversenyt támogat, de ezek között is különleges helyet foglal el az Ultrabalaton, amelynek lényege csak akkor érthető meg igazán, ha valaki elindul rajta.
    A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy 2007-ben még csak 200 indulója volt az Ultrabalatonnak, és amíg 2016-ban 54 nap alatt vált teltházassá a rendezvény, úgy tavaly az indulók mindössze 22 perc alatt tették teljessé a nevezési listát.
    A 2020-as Ultrabalatont május 14-étől 17-éig rendezik meg. A 221 kilométeres távú viadal mezőnye Balatonfüredről rajtol majd, és a Balatont megkerülve oda is tér vissza. Az eseménnyel kapcsolatos információk megtekinthetők az ultrabalaton.hu weboldalon.