Tizennégy gólyát, négy egerészölyvet és egy karvalyt engedtek szabadon a napokban Fenékpusztán

Szerző: dbhir.hu 2017. 08. 12. 11:27
Kategória: Hírek

   A Madárgyűrűző állomás egyik fő feladata a sérült vagy elhagyott madarak befogadása és gyógyítása, majd a felerősödött, életképes szárnyasokat szabadon engedése.

  Az idei nyár viharos időjárása, és a nagy meleg miatt több gólya is bekerült a fenékpusztai röpdébe. Emellett számos madarat ért áramütés is. Közülük a többség mára már jó egészségnek örvend, így őket is szabadon engedték. 14 vörös csőrű vehette birtokba az állomáshoz tartozó legelőt, ahol még naponta egyszer etetik őket. Várhatóan két-három héten belül önállóan, vagy egy gólyacsapathoz csatlakozva elrepülnek. Az ilyen jellegű madármentés a fenékpusztai önkéntesek egyik fő feladata.

„Éves szinten körülbelül négyszáz madár kerül be az állomásra, ezeknek nagyjából háromnegyede fióka korban, a maradék egynegyed pedig sérülés következtében. Nagyjából 80-85%-át vissza is tudjuk engedni szabadon a természetbe, ami egy nagyon jó aránynak számít ahhoz képest, ahány sérült madarat kapunk.” – tájékoztatott Varga Júlia, a Madárgyűrűző és Madármentő Állomás madárgyűrűzője.

A fecskék már megkezdték a vonulást melegebb éghajlatra, a gólyák pedig várhatóan augusztus 20-a után hagyják el hazánkat. Azok a madarak, akik egészségi állapotuk ellenére sem tudnak a csapathoz csatlakozni, még az állomás vendégszeretetét élvezhetik egészen tavaszig.

Forrás: hirbalaton.hu; Keszthely TV,