Tizennégy év alatt nyolcezer áldozaton segített a Balatonnál a Fehér Gyűrű

Szerző: dbhir.hu 2016. 12. 20. 19:34
Kategória: Hírek

Tizennégy év alatt közel nyolcezer, bűncselekmények áldozataivá vált magyar és külföldi fordult segítségért a Fehér Gyűrű civil áldozatsegítő egyesület balatoni irodáihoz. Változtak a bűncselekmények, és nőtt a magyar áldozatok aránya az elmúlt években.

Hét évvel ezelőtt hat irodával vette át a Fehér Gyűrű vezetését Fügedi László, a „Balaton régió közbiztonságáért 2016” kitüntetés birtokosa. Ma már huszonhárom helyen van az egyesületnek kirendeltsége, a legtöbb a Balaton partján. Kezdeményezésére 2002-ben nyitottak az első balatoni áldozatvédelmi irodák, Siófokon és Balatonfüreden.

A civilszervezet elnöke a hirbalaton.hu-nak nyilatkozva elmondta, működésük kezdetén a strandi és gépkocsi lopások, valamint a nyaralófeltörések számítottak tipikus bűncselekményeknek a Balatonnál, ami jelentősen megváltozott. Manapság a szállodai lopások száma dominál, ahol áldozattá válik a személyzet is, és igen ritka már például a kocsi-lopás. Összességében számottevően csökkent a bűncselekmények száma, ha nem is akkora arányban, ahogy azt a statisztikák mutatják – számolt be tapasztalatairól az egyesület vezetője. (A hirbalaton.hu információi szerint a statisztikai javulást a bűncselekmények számának tényleges és örvendetes csökkenése mellett az is okozza, hogy az áldozatok egy része egy ideje nem feljelentést, hanem bejelentést tesz.) Az induláskor az áldozatok zöme külföldi, főleg német és holland volt, míg manapság az áldozatvédelmi irodához fordulók több mint 90 százaléka magyar.

A Fehér Gyűrű persze közel sem csupán a balatoni nyári szezonban bűncselekmény áldozatává váló személyek anyagi és egyéb segítésében vállal szerepet. Két éve kormányzati felkérésre a 2008-2009-es romagyilkosság-sorozatban érintett családtagokat, hozzátartozókat járták végig a szabolcsi, hevesi, borsodi, nógrádi térségben és mérték fel, kinek milyen segítségre van szüksége. Azóta az élet újabb és újabb aktuális megoldandó problémákat sodor az útjukba.

„Egész sor új szolgáltatással bővült a palettánk. Például a családon belüli erőszak áldozatait igyekszünk védett házakban elhelyezni, vagy akár az országból is kimenekíteni” – számolt be Fügedi László. Hozzátette, segítenek a külföldön emberkereskedők áldozatává lett személyeknek is. Brüsszelben nemrég alakult meg az Európai Parlament új bizottsága, mely a terrorizmus és emberkereskedelem áldozataival foglalkozik. Ezen a területen a Fehér Gyűrű a hozzá hasonló európai civil áldozatsegítő szervezetekkel fog együttműködni.

Az idei esztendő kiemelt programja volt – megújítva az együttműködést az Országos Rendőr-főkapitánysággal – a közlekedési balesetek vétlen áldozatainak felkarolása, valamint a bűncselekmények rendőr áldozatainak megsegítése.

Az egyesület negyvenötmillió forintos éves költségvetése minisztériumi, önkormányzati, civil támogatásokból, valamint pályázaton elnyerhető forrásokból áll össze. A siófoki önkormányzat tíz éve folyamatosan támogatja a szervezetet – említette példaként az elnök. Beszámolt arról is, hogy az Európai Unióban hazánk az utolsó, vagyis a 27. helyen áll a civil áldozatsegítők támogatása terén. Míg a magyar áldozatvédők átszámolva évi 60-65 ezer euróból gazdálkodhatnak, a rangsorban 26. helyen álló lengyelek 200 ezer eurót kapnak a vállalt feladatok ellátására. Az elsőnek számító hollandok 17 millió eurós támogatásból segíthetik az áldozatokat.

Van mit fejlődni más téren is, hiszen például Angliában az áldozattá válók több mint ötven százaléka kap segítséget civil áldozatvédőktől, amely arány hazánkban – a Fehér Gyűrű felmérése szerint – alig tíz százalék.

Forrás:www.hirbalaton.hu