Tihany lett idén a legvirágosabb magyarországi település

Szerző: dbhir.hu 2016. 11. 06. 18:40
Kategória: Hírek

Tihany lett idén a legvirágosabb magyarországi település nagy falu kategóriában. A Virágos Magyarországért versenyben elért első hely az országos elismertség mellett azt is jelenti, hogy Tihany képviselheti jövőre Magyarországot az Entente Florale Europe nemzetközi versenyen.

Tihany eredetileg a kétezer lélekszám alatti kategóriában indult a versenyen, ám a főzsűri a nyári időszakban tapasztalható jelentős idegenforgalom miatt az úgynevezett nagy falu kategóriába emelte ki a települést. A szakmai zsűri elsősorban az épített és természeti környezet kialakítását vette figyelembe a megmérettetésen, ezen belül is fontos szempont volt az új zöldfelületek, parkok létesítése, a kulturált környezet kialakítása, a közterek, utcák, épületek, intézmények virágosítása, továbbá a település műemlékeinek és kulturális értékeinek megőrzése, fejlesztése- írja a Tihanyi Visszhang.

Tósoki Imre polgármester a lapnak úgy nyilatkozott: ez a megmérettetés is azt bizonyítja, hogy  Tihany jó úton jár a településfejlesztésben, a közterületek tervezése, a burkolatok megválasztása sikeres volt.
A díj egyébként a közterek, parkok tervezőinek is szól, visszaigazolás, hogy jó ízléssel végezték a munkájukat. A település már így is sokat nyert, hiszen az országos elismerésnek illetve a nemzetközi porondon való részvételnek jelentős marketing értéke van, ezáltal is újra figyelmet kap Tihany – vélekedett Tósoki Imre.

Tihany nem először kapott elismerést az épített és a természeti környezetért, tájépítészetéért, hiszen egyetlen magyar településként megnyerte az Európai Falumegújítási Díjat, ebben az évben pedig a Hild-díjat ítélték oda a településnek.

A Virágos Magyarországért mozgalom fontos összekötő kapocs Európával, mivel a magyar megmérettetés, része a 11 európai országot átfogó Európai Virágos Városok és Falvak versenyének (Entente Florale Europe). Az elmúlt két évtized alatt 52 magyar település vett részt az európai versenyben, sokan közülük szép eredménnyel: 9 arany-, 23 ezüst-, 10 bronz- és 10 európai érmet nyerve

A Virágos Magyarországért Verseny díjátadó ünnepségét november 18-án, Budapesten rendezik meg.

Forrás:www.hirbalaton.hu