Térképen is kereshetők a dél-balatoni vasúti gyalogos átkelők

Szerző: dbhir.hu 2017. 08. 04. 07:39
Kategória: Hírek

  A Szántód-Kőröshegy – Balatonszentgyörgy, illetve Fonyód – Kaposvár közötti vasútvonali szakaszon egész nyáron, valamennyi személyszállító vonat menetrend szerint közlekedik. A fejlesztés keretében átépülnek a közúti és gyalogos átkelőhelyek, valamint új átkelési lehetőségeket is létesítenek. Ezeknek köszönhetően még biztonságosabbá válik a közlekedés.

Megnézem a térképet

Két éve júniusban befejeződött a Lepsény-Szántód-Kőröshegy közötti szakasz teljes körű korszerűsítése, jelenleg a Szántód-Kőröshegy – Balatonszentgyörgy szakasz kivitelezési munkálatai zajlanak. A beruházások keretében összesen 186 darab közúti és gyalogos átkelőhely újul meg és épül ki.

Eddig összesen 83 gyalogos és 28 közúti átjáró épült át, a beruházás későbbi fázisában további 38 gyalogos és 9 útátjárót korszerűsítenek. A kényelmesebb, és rövidebb átkelési lehetőség megteremtése érdekében, az önkormányzatokkal egyeztetett, közlekedési hatóság által engedélyezett helyszíneken már 10 új gyalogos és 1 új közúti átkelő is igénybe vehető, jövő őszig még legalább 4 új átkelési lehetőség épül ki.

A könnyebb tájékozódás érdekében a használatban lévő, és későbbiekben elkészülő átkelőket  térkép jelöli, ahol bármelyik területre ráközelítve megtalálhatóak a környéken lévő átkelőhelyek.

A fejlesztés során az utolsó teljes kizárásos vágányzárra 2017 őszétől kell számítani, jövőre pedig tervezetten már csak eseti jelleggel, elsősorban éjszaka szüneteltetik a vonatforgalmat.

Várhatóan 2018 őszétől, a beruházás teljes befejezését követően a menetidő a főváros és Keszthely között további 10 perccel csökken, Kaposvárról Fonyódra pedig a mostani 75-80 perc helyett 55 perc alatt lehet eljutni.

A kivitelezést a Déli-part 2016 Konzorcium (R-Kord Építőipari Kft., V-Híd Zrt., Swietelsky Vasúttechnika Kft.) végzi. A fejlesztés a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában uniós és hazai forrás bevonásával valósul meg.

Megnézem a térképet

Forrás: nif.hu