A dél-balatoni borok ízvilágának, a terület sajátosságainak és borainak megismertetését tűzte ki céljául a Dél-balatoni Borút Egyesület, amelynek tagjai egész évben várják a Balatont és a borkedvelőket pincéikben. Ez volt a fő mondanivalója az ötödik alkalommal megrendezett Márton-napi újborkóstolónak is, amelyen 16 pince idei borait kóstolhatták meg a jelenlévők a Kristinus Borbirtok rendezvénytermében csütörtökön.
„A borászatok összefogásának az adta az alapját, hogy közös munkával érjék el, hogy a Balaton partján valóban balatoni borok kerüljenek a poharakba” – mondta Gádor Dénes, a Dél-balatoni Borút Egyesület elnöke. Szerencsére ma már nemcsak a borászok, hanem a gasztronómia képviselői közül is többen osztják ezt a gondolatot, és ők is részt vesznek az összefogásban.
A dél-balatoni pincészetek abban is egyetértenek, hogy a nyári szezonon kívül pincéiket a téli időszakban is nyitva tartsák, ezzel folyamatos elérhetőséget és kikapcsolódási lehetőséget biztosítva a ma egyre népszerűbb gasztroturizmus számára.
Az elmúlt évtizedekben – az egykori nagyüzemi gazdálkodás hibáit kiküszöbölve – kiváló borászokkal újra virágzásnak indult a dél-balatoni borkultúra. Az egyesület keretei között a pincészetek közösen, egymást segítve dolgoznak azon, hogy az értő nagyközönség is megismerje az itt készült borokat.
A rendezvény fővédnöke Móring József Attila országgyűlési képviselő volt, aki így foglalta össze a rendezvény küldetését: „Ma már a Balaton sokkal többet jelent, mint egy nyári idegenforgalmi célpont. Kulturális, gasztronómiai és gazdasági szempontból is fontos régió, amelynek egyik legkiemelkedőbb vonzerejét éppen a borok adják. A maihoz hasonló rendezvények is aláhúzzák ezt a szerepet.”
A meghívott vendégek – és a délután folyamán a nagyközönség is – végigkóstolhatták a 16 résztvevő borászat legjobb idei borait, miközben a borászok egyenként is bemutatkoztak.
Forrás:www.hirbalaton.hu