Szobánként egymillió forintos felújítási összegre pályázhatnak vidéki magán szálláshelyek

Szerző: dbhir.hu 2020. 06. 14. 17:26
Kategória: Hírek

    Szobánként egymillió forintos fejlesztési összegre pályázhatnak a legfeljebb nyolc szobás vidéki magán szálláshelyek az e célra rendelkezésre álló  60 milliárd forintos keretösszegből - emelte ki a Kisfaludy 2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója pénteken Veszprémben sajtótájékoztatón.

    Horváth Péter elmondta: a felhívásra eddig 12 165 pályázat érkezett be, több mint 37 milliárd forintnyi összegre, ami 37 796 szoba megújítását teszi lehetővé. A pályázatokat június 4-étől lehet beadni, a legtöbbet eddig Veszprém és Somogy megyében nyújtották be.  
    Tájékoztatása szerint Veszprém megyében 2895 magán szálláshely működik, amelyek 8799 szobával rendelkeznek, így ha mindenki pályázik a július 15-i határidőig, több mint 8,7 milliárd forint támogatás érkezhet a megyébe. Ebből Veszprémben 73 magán szálláshely jogosult 194 szoba megújítására - tette hozzá.
    Elmondta, a pályázat célja az, hogy minél több családi és kisvállalkozásnak nyújtsanak segítséget a megújuláshoz, továbbá olyan fejlesztések valósuljanak meg, amelyek eredményeként a szezonalitás is csökkenhet a szektorban.
    Porga Gyula, Veszprém polgármestere hangsúlyozta, a régióban és a városban is fontos gazdasági ágazat a turizmus, és a koronavírus-járvány hatásai elsősorban ezt a szektort érintették hátrányosan. Hozzátette: már látható, hogy az élet kezd visszatérni a "normális kerékvágásba", de fontosnak nevezte, hogy a nagy foglalkoztatók mellett a kisvállalkozásoknak is segítséget kell nyújtani.
    A polgármester kiemelte, hogy Veszprém 2023-ban Európa kulturális fővárosa lesz, és ahhoz, hogy a program elemei hosszútávon is fenntarthatók legyenek, szükség van a veszprémi, megyei és Balaton-parti vállalkozásokra is. A kulturális fővárosi program igényli a kiegészítő infrastruktúra, azaz a szálláshelyek bővítését,  korszerűsítését is - tette hozzá.