Szezonzáró parti hagyományteremtéssel

Szerző: dbhir.hu 2016. 11. 22. 18:03
Kategória: Hírek

A Balatoni Szövetség (BSZ) hagyományteremtő céllal idén először tartott szezonzáró rendezvényt Balaton-party néven Szigligeten, ahol az aktuális témák megvitatása mellett a balatoni hal és a térségi borok népszerűsítése volt a cél.

A november közepén Szigligeten megtartott rendezvényre a Balatoni Szövetség tagönkormányzatainak polgármesterei, az együttműködő térségi szervezetek vezetői, a  három Balaton parti megye vezetői, valamint a térség országgyűlési képviselői voltak hivatalosak, akik közül több mint ötvenen éltek is a lehetőséggel. Balassa Balázs, a BSZ elnöke arról beszélt, hogy komoly fejlesztési lehetőségek előtt áll az üdülőrégió, amely minden területet érint. A Balatonnál egész éves turisztikai lehetőségek megteremtésében kell gondolkozni, amelyben fontos szerepet tölt be a gasztronómia. „Ahol finom étel, ital van, oda jön a vendég. Be kell látnunk, hogy gasztronómiai élvezetek is kellenek a programok mellé.” – fogalmazott.

Hangsúlyozta, az, hogy balatoni hal kerülhessen az asztalra, fontos ügynek tartják. A BSZ már eljuttatta ezzel kapcsolatos javaslatait az illetékes miniszterhez, ami egyebek közt azt tartalmazza, hogy a területi engedéllyel rendelkező horgászok a jövőben értékesíthessék legálisan a horgászzsákmányukat. Az is kiderült, honnan került balatoni hal a Balaton-party asztalaira. „Életemben először fogtam ekkora halat, mint most, egy 13 kg-os pontyot – mondta a BSZ elnöke.

Fenyvesi Zoltán, a Veszprém megyei közgyűlés alelnöke hangsúlyozta, hogy a kormány bár visszavonta a Balatonhoz rendelt fejlesztési pénzeket deklaráló határozatát, hamarosan az eredetinél nagyobb összeggel újra megszavaz egy balatoni programot. A lehetőségekkel élni kell, mert a Balatonnak szüksége van ezekre a fejlesztésekre. Nem elfogadható az a helyzet, hogy a Balaton mellett balatoni halat nem tudunk enni a vendéglátóhelyeken, nem tudunk venni sem piacokon, sem más helyen. A minőségi turizmus igényli azt, hogy helyi termék –esetünkben balatoni hal – kerüljön az asztalunkra – tette hozzá.

Bóka István, a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) elnöke, Balatonfüred polgármestere arról beszélt, hogy korábban nemcsak a balatoni 300 milliárd forintos programot vonta vissza a kormány, hanem vele együtt a róla szóló stratégiát, koncepciót is. Jó lenne, ha a korábban megjelölt fontos célok megmaradnának az új stratégia elfogadásakor, amely nem jelenthet egy külön, alulról folyó építkezést, hanem összefügg az országos fejlesztési programmal – hangsúlyozta. Az uniós források biztosak, a hazai források várhatóan a korábbiakhoz képest nőnek. A balatoni fejlesztésekre szánt, visszavont keret akár 360 milliárd forintosra is bővülhet, amit jó pályázatokkal kell kihasználni – hívta fel a figyelmet. Szólt arról is, hogy a Parlament előtt van a Nemzeti Turizmusfejlesztési Törvény, amelynek a végrehajtási rendelte különösen fontos, ezért felkérte a jelenlévőket, hogy nézzék át és véleményezzék azt.

A rendezvényen kiderült, folyamatban van egy együttműködési megállapodás megkötése a térség turisztikai szereplői között. Az együttműködés célja a térség turisztikai fejlesztésének elősegítése, közös stratégia kialakítása, együttműködés a turizmussal-, vendéglátással kapcsolatos stratégiai döntések véleményezésében. A tervek szerint negyedévente ülnek majd össze, értékelni az aktuális helyzetet a közösen kialakított stratégia megvalósítása érdekében.

Forrás:www.hirbalaton.hu