Szerdára várják Fa Nándort a földkerülő vitorlásverseny végállomásán

Szerző: dbhir.hu 2017. 02. 08. 08:48
Kategória: Hírek

Alig több mint 600 mérföld távolságra van a Vendée Globe célszalagjától Fa Nándor, így nyolcadik helyezettként akár szerda reggel megérkezhet az észak-franciaországi Les Sables d’Olonne kikötőjébe. Az egyetlen balatoni szólóvitorlázó verseny megalapítója ezzel együtt öt földkerülést tudhat majd maga mögött.

A célba érkezése a http://www.vendeeglobe.org vagy a https://www.facebook.com/VendeeGlobe/ oldalakon követhető.

A világ legnehezebb földkerülő vitorlásversenyének tartott Vendée Globe mezőnye tavaly november 6-n indult útnak. Tíz ország 29 hajósa vágott neki a több mint 40 ezer kilométeres távnak. A feladat nem kevesebb, mint egyedül, kikötés és külső segítség nélkül körbehajózni a bolygót egy 60 lábas (18 méteres) hajóval. A 63 éves Fa Nándor harmadik alkalommal indult a viadalon, hazai fejlesztésű és építésű hajójával, a Spirit of Hungary-val. Az 1992-93-as versenyen legjobb nem franciaként az ötödik helyen ért célba 128 nap után, 1996-ban azonban technikai problémák miatt fel kellett adnia a versenyt.

A Vendée Globe vitorlásversenyt 1989 óta rendezik meg, előtte megállás nélkül senki sem kerülte meg egyedül a Földet. Az óceáni vitorlásverseny lélekben, fizikailag és eszközökben is különleges felkészülést igényel: embert és hajót egyaránt próbára tevő körülmények között kell teljesíteni a távot, teljesen egyedül egy pár négyzetméteres fedélzeten.

Fa Nándor az indulás előtt azt mondta: eddigi legjobb hajója a Spirit of Hungary. Nem csak azért, mert modernebb a korábbiaknál, de a technikai fejlődés miatt jobban is viselkedik: sokkal kiszámíthatóbb, mint a többi hajó, amivel eddig vitorlázott. A magyar versenyző maga tervezte a hajóját, és az építésében is részt vett (a munka jelentős részét a Pauger-műhelyben végezték el). A 15 ezer óra alatt épített hajó három éve van vízen, azóta is folyamatosan dolgoztak a beállításán. A 8,8 tonnás Spirit of Hungary majdnem 2,5 tonnával nehezebb, mint a leggyorsabbak, de Fa többször is hangoztatta, hogy nem nyerni akar, hanem versenyezni, és épségben visszaérni. Az idei viadalon 11 versenyző kényszerült feladni a versenyt. Az első hét helyezett már áthaladt a célvonalon, most Fa Nándoron a sor, akinek családja, és a csopaki Kereked Vitorlás Klub több tagja már  ott várják Franciaországban.

Neki köszönhető a balatoni egykezes, szólóvitorlázó verseny, ami erőteljes innovációs hatást eredményezett: újabb és újabb versenyhajók megalkotásához ad inspirációt a hazai versenyzők és hajóépítő műhelyek számára. A jelenleg aktív magyar versenyvitorlázók közül húsz igen ambiciózus vitorlázó megjelenik ezen a balatoni versenyen, és Fa Nándor szerint egyre precízebb teljesítményt nyújtanak.

Forrás:www.hirbalaton.hu