Szeptembertől újra teljes vágányzár mellett dolgoznak a dél-balatoni vasútvonal fejlesztésén

Szerző: dbhir.hu 2017. 08. 30. 17:45
Kategória: Hírek

Folytatódnak a nyári időszakban szüneteltetett munkálatok a dél-balatoni fő-, és mellékvonalon. A Fonyód – Kaposvár közötti szakaszon már szeptember 1-től, Szántód-Kőröshegy – Balatonszentgyörgy között pedig szeptember 11-től újra vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.

A kivitelezés ütemezésénél fontos szempont volt, hogy az utasok a nyári szezonban kényelmesen és biztonságosan tudjanak eljutni a Balatonra, így az átépítéssel érintett teljes szakaszt ideiglenesen forgalomba helyezték az elmúlt hónapokban, szeptembertől azonban ismét teljes vágányzár lép életbe.

Ősszel visszatér a nagygép is, Balatonfenyves – Balatonmáriafürdő állomásköz átépítését ezzel a modern technológiával végzik, míg a Balatonmáriafürdő – Balatonszentgyörgy állomásköz földmunkás technológiával épül át. Emellett Fonyód állomás 2-3 vágányai közötti peront is átépítik, felújítják-meghosszabbítják a perontetőket. Balatonboglár – Balatonszentgyörgy szakaszon esőbeállókat építenek, zajárnyékoló falak létesítése, út- és gyalogos átjárók átépítése zajlik, valamint a vízrendezési munkákat is elvégzik. Balatonboglár állomáson a meglévő aluljáró átalakításával lifteket építenek be.

Kaposvár-Fonyód vonalszakaszon végleges peronok és esőbeállók, valamint P+R parkolók és B+R tárolók építését végzi a kivitelező, Kapostüskevár és Osztopán között kialakítják a hézagnélküli vágányt. Továbbá az útátjárók építése és vízépítési munkák várhatóak.

Az őszi időszakban tervezett folyamatos vágányzárak ütemezése a következők szerint alakul:

  • Fonyód-Kaposvár szakaszon 2017. szeptember 1 – 2017. december 10. között
  • Balatonszemes-Balatonszentgyörgy szakaszon 2017. szeptember 11 – 2017. október 10. között
  • Balatonboglár – Balatonszentgyörgy szakaszon 2017. október 10 – 2017. december 9. között

A Balatonaliga – Zamárdi felső szakaszon 2017. októberében újabb esőbeállókat építenek, ezalatt éjszakai vágányzárak és ideiglenes sebességkorlátozás bevezetése várható.

Kérjük, hogy utazás előtt a vágányzárakról és a pontos menetrendről tájékozódjanak az ELVIRA menetrendi keresőben, a MÁV-csoport honlapján a vágányzári hírekben, az állomási hirdetményekből, vagy a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálatánál.

Az őszi vágányzár idején, időszakosan lezárják az érintett szakaszok közúti és gyalogos átjáróit is, a lezárások alatt a kijelölt terelő útvonalakon, a többi átjárót használva közlekedhetnek az erre utazók. A terelések idején a kihelyezett KRESZ táblák segítenek az eligazodásban.

Jövőre tervezetten már csak eseti jelleggel, elsősorban éjszaka szüneteltetik a vonatforgalmat. A beruházás teljes befejezése 2018 őszén várható, ezt követően a közlekedés gyorsabbá, biztonságosabbá és kényelmesebbé válik a vonalon.

A kivitelezést a Déli-part 2016 Konzorcium (R-Kord Építőipari Kft., V-Híd Zrt., Swietelsky Vasúttechnika Kft.) végzi. A fejlesztés a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában uniós és hazai forrás bevonásával valósul meg.

Forrás: nif.hu

Bővebb információ
a menetrend változásról