Sok víz fogyott a balatoni büfékben, százezreket követel a DRV

Szerző: dbhir.hu 2017. 09. 06. 11:11
Kategória: Hírek

Tetemes, esetenként több százezer forint víziközmű-fejlesztési hozzájárulást követel a DRV Zrt. balatoni kiskereskedőktől, vendéglátósoktól, kvótatúllépésre hivatkozva. A vállalkozók szerint a szolgáltató igénye nem jogos. Érdekvédelmi szervezetük, a KISOSZ jogi képviseletet szervez számukra – értesült a hirbalaton.hu.

Tucatnyi dél-balatoni vállalkozás képviselője jelezte már a KISOSZ (Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége) somogyi szervezetének; nem tartja jogosnak a DRV követelését, sem azt, hogy – nem ajánlott, hanem „sima” levélben – a több százezer forintos közműfejlesztési hozzájárulás mellett korábbi szerződésük módosítására is rá kívánják venni őket.

Az érintett vállalkozóknak kiküldött levélben az olvasható; a DRV Zrt. elvégezte 2016. évi tényleges ivóvízfogyasztásának és közcsatornába juttatott szennyvízmennyiségének ellenőrzését. Megállapította: ezen mennyiségek meghaladják az általa megvásárolt/megszerzett kvóta mennyiségét. Szerződésszegésnek minősül, ha az abban meghatározott, rendelkezésre álló, vagy lekötött kvótamennyiséget túllépi. Ebben az esetben víziközmű-fejlesztési hozzájárulást kell fizetnie. Ennek elmaradása esetén a víziközmű-szolgáltató kötbért érvényesíthet – fogalmazott a víziközmű-szolgáltató.

– Van, aki már befizette a kért százezreket – tájékoztatta a hirbalaton.hu-t Kertész Rezső, a KISOSZ Somogy megyei szervezetének ügyvezető társelnöke. Közölte, egyikük esetében már visszakozott a DRV, újabb levelet küldve, miszerint mégsem kell fizetnie, de a többiek eddig hiába vártak hasonló tartalmú levélre.

Az érdekvédelmi szervezet kezdeményezi, hogy a vízszolgáltató vizsgálja felül álláspontját minden esetben, továbbá jogi képviseletet szervez az érintett vállalkozásoknak – mondta Kertész Rezső. Megjegyezte: mindezt pont akkor lépte meg a DRV, amikor a közműfejlesztési hozzájárulás megszüntetését július 1-től a kis- és középvállalkozásokra is kiterjesztették. Emlékezete szerint közel egy évtizeddel ezelőtt volt már példa hasonló próbálkozásra a közszolgáltató részéről.

 

A víziközmű-szolgáltató álláspontja

A DRV a hirbalaton.hu megkeresésére a következőt közölte: „A DRV tájékoztatta az érintett felhasználókat a kvótatúllépésről, és arról, hogy lehetőség van a kvótatúllépés mértékének megfelelő kontingens növelésre, aminek megfizetésével a 2016-os kvótatúllépés ténye is rendezésre kerül, vagy aki nem akar kontingenst növelni, annak számolnia kell a kötbér kivetésével. A kvótatúllépésnél felülvizsgálta a társaság a számításokat, és azon felhasználók esetében, akiknek hibás összeget küldött, ezen összegek javítását követően tájékoztatást kaptak újabb levélben. Akinél az első számítás is helyes volt, annak nem küldött több levelet a társaság”.

A közműfejlesztési hozzájárulás megszüntetése kapcsán azt írta a szolgáltató: „A 2017-ben megjelent jogszabály-módosítás egyértelműen az új bekötések esetében ad mentességet a közműfejlesztési hozzájárulás megfizetése alól, és csak meghatározott bekötési átmérőméret alatt”.

Forrás: hirbalaton.hu