Sikeresen zárult az ingyenes tűzoltó készülék ellenőrzési akció Somogyban.

Szerző: dbhir.hu 2017. 05. 21. 09:05
Kategória: Hírek

12 helyszínen 1171 porral oltót vizsgáltak felül a készülékjavító szolgáltatók. A legtöbben, a balatonboglári lakosok éltek az ingyenes ellenőrzés lehetőségével, 341 hordozható tűzoltó készülék éves karbantartását végeztették el. A készülékjavító tizennyolc készüléket selejtezett le.

Nagyatádon 195 készülék évenkénti alapkarbantartását végezték el, míg tizennyolc olyan készüléket is ellenőrzött a felkért szakember, amelyre ötévenkénti ellenőrzést írt elő a tűzvédelmi szabályzat. A nagyatádi lakosok által ellenőriztetett készülékek közül négy volt selejtes.

A nagybajomi önkéntes tűzoltók laktanyájában is 154 készüléket vizsgált meg a szolgáltató, 10 készüléknél volt esedékes a teljes körű tíz éves -, tizenkettőnél az ötévenkénti felülvizsgálat. Kettő porral oltót le kellett selejtezni, de hat készüléket vásároltak a helyiek.

A barcsi, a nagyatádi, a csurgói, a böhönyei, a marcali, a fonyódi, a balatonboglári, a tabi, a nagybajomi, a kadarkúti, az igali és a kaposvári ellenőrzések tapasztalatai azt mutatják, hogy egyre többen vásárolnak tűzoltó készüléket, amellyel otthonukat szeretnék nagyobb biztonságban tudni, vagy éppen az autójukban helyezik azt el. Azonban van, hogy megfeledkeznek a készülékek karbantartásáról, ezért előfordulhat, hogy éppen baj esetén nem tudják azt használni. Több halonnal oltó készülékkel is találkoztak a szakemberek, amelyeket 2004-ben kivontak a forgalomból. Ugyanakkor nem egy ’86-os évjáratú készülék fordult meg az ellenőrzési pontokon, amelyek bizony – 20 év után - már használhatatlanok.  

Az akció célja idén is a lakosság tűzvédelmi felszereléseinek javítása volt, ezért több készüléket a helyszínen megjavítottak, utántöltöttek a szolgáltatók, s új készülékek is gazdára találtak, növelve ezzel a somogyi otthonok és a megye útjain közlekedő járművek biztonságát.

Forrás: http://somogy.katasztrofavedelem.hu/