Reorganizációs terv készült a BAHART-nál

Szerző: dbhir.hu 2020. 04. 26. 16:49
Kategória: Hírek

    Profiltisztításról szóló reorganizációs tervet készített a tavaly nyár végén meghatározó állami többségi tulajdonba került Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) új igazgatósága, a javaslatra május 6-ig várja a kisebbségi tulajdonba került balatoni önkormányzatok szavazatait - derül ki a napokban szétküldött dokumentumból.

    A reorganizációs terv célja, hogy a BAHART - alapvetően közfeladatot ellátó, nemzeti tulajdonú hajózási társaságként - megújuljon, működési hatékonysága pedig a profiltisztítás és szervezet-optimalizálás eredményeként érdemben növekedjen - olvasható a vezetői összefoglalóban.

    Az elképzelések szerint megszűnne a társaságnál a szálloda-, kemping- és vitorláskikötő-üzemeltetés - ez utóbbi bérbeadással -, valamint több menetrendi és sétahajójárata. Öt hajót kivonnának a forgalomból, négy kikötőt bezárnának, ingatlanokat értékesítenének, a dolgozói létszámot 65-tel csökkentenék. Az állami tőkeemelés, a megtakarítások, és az értékesítésekből fakadó bevétel segítségével kiemelten fejlesztenék a kompközlekedést, végrehajtanák a társaság műszaki modernizációját, és megvalósulhatna több időszerű fejlesztés.

    A javaslat szerint a nem közcélú tevékenységek kiszervezése és a megmaradó alaptevékenységek racionalizálása nyomán a BAHART működési hatékonysága összességében javulna.

    Az intézkedések 2021-től évi mintegy 200 millió forintos pozitív hatással járhatnak, amely lehetővé teszi, hogy a cég működése a közcélú menetrendi hajózás optimalizált fenntartása mellett sem válik veszteségessé - áll a Szabadics Zoltán igazgatósági elnök által szétküldött javaslatban, amelyet a kisebbségi tulajdonosok támogatása nélkül is elfogadhatnak.

    Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség társelnöke, a cégben kisrészvényes Szigliget polgármestere szerint a BAHART reorganizációs javaslata egyértelműen és teljesen ellentétes az önkormányzatok által eddig képviselt működési koncepcióval. A hirbalaton.hu-nak nyilatkozva emlékeztetett: az önkormányzatok a cég egyben tartását vállalták, és ugyancsak fontos szempont volt, hogy az összes tulajdonos településen működjön a személyhajózás, függetlenül a gazdaságosságtól.

    Az állam tavaly augusztus végén emelte meg a korábban 21 tóparti, kikötővel rendelkező önkormányzat többségi tulajdonában lévő BAHART tőkéjét 6,6 milliárd forinttal, amivel több mint 75 százalékos részesedést szerzett a hajózási társaságban.